Društvo

BH novinari: Vlasti da preuzmu odgovornost za nekažnjivost napada na novinare

BH novinari: Vlasti da preuzmu odgovornost za nekažnjivost napada na novinare
Foto: Ilustracija | BH novinari: Vlasti da preuzmu odgovornost za nekažnjivost napada na novinare

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima zatražili su od vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da profesionalnije i efikasnije rješavanje napada na novinare, te kazne osoba koje ugoržavanju sigurnost, živote i osnovna ljudska prava novinara i medijskih profesionalaca.

Napominjući da se danas obilježava UN Dan borbe protiv nekažnjivosti zločina prema novinarima, BH novinari podsjećaju da u Bosni i Hercegovini još uvijek "nisu riješene desetine slučajeva napada na novinare i medijske ekipe, pokušaje ubistva i druga brutalna kršenja prava na slobodu izražavanja".

"U posljednje dvije godine, Linija za pomoć novinarima je registrirala 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava novinara u BiH, među kojiima je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada, 13 eksplicitnih prijetnji smrću i desetine drugih oblika kršenja prava na slobodu izražavanja. Ni jedan od počinitelja ovih krivičnih djela nije kažnjen niti proceseuiran na adekvatan i brz način, koji bi pokazao kako bh. institucije postupaju u skladu sa međunarodnim strandardima zaštite života i sigurnosti novinara na efikasan i odgovoran način", navodi se u saopštenju Udruženja "BH novinari". 

Podsjeća se i da jopš uvijek nije okončana potraga za drugim napadačem na novinara televizije BN Vladimira Kovaćevića.

"Niti je zatraženo njegovo izručenje BiH, budući da se nalazi u bijegu od augusta 2018, kada se desio pokušaj ubistva ovog novinara u središtu Banja Luke", navode BH novinari.

Udruženje je izrazilo i nezadovoljstvo zbog toga što brojni napadi na novinare nisu do kraja istraženi, a počinioci tih djela su ostali nekažnjeni.

"Prijetnje smrću i fizički napadi na novinare i medijske ekipe BHRT, FTV, BNTV, portala Žurnal, Klix i Bljesak, zatim na novinare Dragana Bursaća, Šreficu Galić, Slobodana Vaskoviću, Amira Zukića, Nedžada Latića i brojne druge, ne samo da nisu profesionalno istraženi od istražnih organa (policije i tužiteljstva),  već nikada nisu ni adekvatno procesuirani kroz postojeći pravosudni sistem niti su počinitelji kažnjeni. Naši zahtjevi i apeli za kažnjavanje napadača na novinare  žive jedan dan i to u sve manjem broju medija i kao da nikad ne stignu do onih kojima su upućeni. Država ih ne čuje, ili neće da čuje, a novinari i mediji žive i opstaju u sve radikalnijem i nesigurnijem okruženju, strahujući svakodnevno od novih napada ili drugih oblika sprečavanja dostojanstvenog i sigurnog rada", naveli su BH novinari i još jednom iznijeli zahtjev i očekivanja da će hitno biti pokrenuta izmjena krivičnog zakonodavstva "koje će osigurati efikasniju zaštitu novinara – žrtava krivičnih djela i natjerati postupanje policije i pravousdnih institucija u skladu sa međunarodnim standardima zaštite slobde izražavnja i dostupnosti pravde novinarima".

Podsjeća se i da ni jedan slučaj ubistva, pogibije ili nestanka novinara u ratu 90-ih godina nije istražen niti pravno okončan.

"Udruga BH novinari je upravo završila istraživanje i evidetirala imena novinara i medijskih radnika nastradalih i nestalih u periodu 1992 -1996. na ratištima širom BiH. Na toj je listi 80 imena, uključujući i 12 stranih novinara i snimatelja. Lista će biti predata Tužiteljstvu BiH sa rezlutnim zahtjevom za otvaranje istraga o ubojstvima i stradanju novinara u bosanskohecegovačkom ratu, te kažnjavanje izvršitelja ili nalogodavaca navednih zločina", navodi se u saopštenju Udruženja i ističe da napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet, već istovremeno i napadi na slobodu izražavanja, slobodu medija i demokratske vrijednosti svakog društva. 

"Za to su, naravno, odgovorni oni koji atakuju na novinarsku profesiju, ali odgovornost snose i državni organi i institucije od kojih se očekuje da u potpunosti poštuju domaće zakone i svoje međunarodne obaveze, te da moraju osigurati kažnjavanje počinitelja i podstrekača zločina i nasilja nad novinarima. Stoga pozivamo vlasti BiH da hitno privedu pravdi sve napadače na novinare i medijske ekipe, kao i da podrže prijedlog Međunarodne federacije novinara da UN donesu Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca. Podsjećamo također kako BiH mora također hitno implementirati u praksi Akcioni plan UN za sigurnost novinara i sprječavanje nekažnjivost,  kao i Preporuke Vijeća Evrope za zaštitu i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika", zaključuju u Udruženju BH novinari..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije