Društvo

BH novinari traže istragu prijetnji smrću Vanji Stokić

BH novinari traže istragu prijetnji smrću Vanji Stokić
Foto: Ilustracija | BH novinari traže istragu prijetnji smrću Vanji Stokić

SARAJEVO - Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ministarstva unutarnjih poslova RS i Policijske uprave Banjaluka hitnu istragu prijetnji smrću, glavnoj i odgovornoj urednici portala E-trafika Vanji Stokić.

"Stokić je dobila prijetnje nakon što je na Facebooku objavila fotografiju sa dvojicom migranata. Prijetnje smrću su napisane sa FB profila Gorana Živanovića, uz gnusnu poruku kako bi on "odsecao glavu" ne samo migrantima, već i svim "dušebrižnicima" koji ih dočekuju", saopšteno je iz Udruženja BH novinari.

BH novinari izražavaju zabrinutost zbog eksplicitnih i brutalnih prijetnji upućenih urednici Stokić i najave nasilja prema migrantima, a "posebno zbog činjenice da ove prijetnje nisu ozbiljno shvaćene u policijskoj stanici u Banjaluci, gdje je Stokić pokušala prijaviti prijetnje i osigurati zakonsku zaštitu".

"Posebno je neprihvatljivo postupanje dežurne policajke i nadležnog inspektora, koji su prijetnje shvatili olako i predložili Stokićevoj da dođe u policijsku stanicu u 'ponedjeljak', praktično tri dana nakon što je dobila prijetnje, te uprkos činjenici da postoji osnovana sumnja da je osoba, koja stoji iza prijetnji, nastanjena u Banjaluci", navedeno je u saopštenju.   

Kako je saopšteno Upravni odbor BH novinara oštro osuđuje neprofesionalno postupanje policajaca u ovom slučaju, zahtijevajući sankcioniranje osoba koje su odložile uzimanje izjave i provođenje istrage o ovom krivičnom djelu, za koje je, u krivičnim zakonodavstvu Republike Srpske, zaprijećena kazna u trajanju do dvije godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije