Društvo

BHRT: Gubici, otpuštanja, smanjenje plata

BHRT: Gubici, otpuštanja, smanjenje plata
BHRT: Gubici, otpuštanja, smanjenje plata

SARAJEVO - Upravni odbor BHRT-a razmatrao je infomaciju o poslovanju RTVBiH za prvih šest mjeseci ove godine, koja pokazuje dalje pogoršavanje finasijske situacije.

Prihod od RTV takse koji prikupljaju operateri telekoma manji je za deset posto u odnosu na prošlu godinu, što je na mjesečnom nivou manje za 350.000 KM.

Uprkos smanjivanju troškova poslovanja, iskazani gubitak na pola godine je više od milion KM.

Upravni odbor BHRT prihvatio je na današnjoj sjednici plan finansijske konsolidacije BHRT koji predviđa rigorozne mjere štednje i reprogramiranja prispjelih obaveza.

Zbog takve situacije BHRT nije produžio ugovor sa 30 radnika koji su radili na određeno vrijeme, a pedesetorici vanjskih saradnika BHRT-a se morao zahvaliti na dosadašnoj saradnji.

Otvorena je i opcija smanjivanja plaća radnika u narednom periodu.

Članovi Upravnog odbora BHRT-a konstatovali su da rigorozne mjere štednje neće biti dovoljne ukoliko se ubrzano ne pronađe efikasan način naplate RTV takse.

S tim u vezi zatražena je hitno sazivanje sjednice Odbora sistema na kojoj će se razmatrati ovaj problem, te intenzivirati kontakti sa nadležnim ministarstvom i Vijećem ministara. Državna vlast ima konkretnu odgovornost kada je u pitanju obezbjedjenje stabilnog finansiranja javnih servisa.

Upravni odbor prihvatio je jesenju shemu koja se primjenjuje od danas. Cilj je da se održi dostignuta razina programa, kako po kvalitetu, tako i po obimu, te obezbjede TV prava za najzanimljivije sportske događaje, uključujući Evropsko prvenstvo u fudbalu 2016 godine.

Uprava BHRT čini napore da se BHRT vrati na Eurosong 2016. godine, s kojeg je BiH izostala posljednje dvije godine.

Upravni odbor podražao je napore menadžementa da pronađe sponzore i potpiše adekvatne ugovore do kraja oktobra, kako bi se obezbijedila sredstva za odlazak naših predstavnika u Štokholm iduće godine, saopćeno je iz BHRT-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije