Društvo

BHRT-u četiri miliona KM

BHRT-u četiri miliona KM
Foto: Nedžad Uglješa | BHRT-u četiri miliona KM

SARAJEVO - Ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto i generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpisali su danas u Sarajevu Sporazum kojim je na osnovu odluke Savjeta ministara obezbijeđeno četiri miliona KM za Javni radiotelevizijski (RTV) servis BiH.

Savjet ministara je ranije, na prijedlog Forte, usvojio odluku kojom su obezbijeđena četiri miliona KM za Javni RTV servis BiH za studijske i produkcione kapacitete za proizvodnju signala u visokoj rezoluciji, te po tri miliona KM vladama entiteta za podsticaj razvoja sektora elektronskih medija.

"Uz ostale obaveze, održiv javni servis je bitan preduslov za ulazak BiH u EU. Ovo nije trajno rješavanje pitanja održivosti, ali je podrška koja je potrebna BHRT-u u ovom teškom periodu", rekao je Forto, prenosi Srna.

Ministar komunikacija i transporta je napomenuo da BiH, pored privatnih medija, mora da ima nešto što dolazi i pod pokroviteljstvom BiH, a to su javni servisi kao što je BHRT, te je iz tog razloga iznalaženje njegovog održivog finansiranja od velike važnosti.

"Elektroprivreda BiH" pozvala je menadžmente BHRT-a i RTV Federacije BiH (FTV) na sastanak u srijedu, 28. februara, na kojem bi trebala biti ponuđena rješenja za nastavak naplate RTV takse.

BHRT se našao u teškoj situaciji nakon što je 31. decembra "Elektroprivreda BiH" prestala s naplatom RTV takse na teritoriji FBiH, jer ugovor nije produžen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije