Društvo

Bageri ruše Vučjak, migranti u Blažuju i Ušivku igraju kriket

Bageri ruše Vučjak, migranti u Blažuju i Ušivku igraju kriket
Foto: N.N. | Bageri ruše Vučjak, migranti u Blažuju i Ušviku igraju kriket

SARAJEVO, BIHAĆ - Nakon što je okončano premještanje oko 700 migranata iz prihvatnog kampa Vučjak, nadomak Bihaća, na dvije lokacije u Sarajevu, bagerima je počelo uklanjanje šatorskog naselja u kojem su oni boravili te čišćenje i deratizacija cijelog lokaliteta, dok su migranti nakon smještanja u kasarne Ušivak i Blažuj zaigrali i kriket.

Kako je objasnio predsjednik Crvenog krsta USK Husein Kličić, u sada već bivšem prihvatnom kampu Vučjak ostalo je mnogo smeća i trebaće nekoliko dana da se završe svi poslovi koju su planirani.

"Oprema koja je još funkcionalna i može se iskoristiti biće spakovana i izmještena u naša skladišta. Sve ostalo biće uništeno i mašine će potom očistiti cijeli ovaj prostor", kazao je Kličić. Potvrdio je kako se u kampu u jutarnjim satima pojavilo nekoliko migranata koji su prethodno bezuspješno pokušali da pređu hrvatsku granicu i oni će privremeno biti smješteni u centar "Bira".

Premijer USK Mustafa Ružnić pozvao je državne vlasti da zatvore istočnu granicu zemlje sa Srbijom i Crnom Gorom i spriječe ulazak novih migranata te da će se od Vlade FBiH i "Željezenica FBiH" tražiti ukidanje ili privremeno suspendovanje talgo linije na relaciji Sarajevo - Bihać, kojom većina migranata stiže na područje USK.

Sa druge strane, migranti će u Ušviku i Blažuju biti smješteni tokom predstojećeg zimskog perioda, a oni koji su smješteni u Blažuju, slobodno se kreću krugom bivše kasarne te su čak zaigrali i kriket.

Osman Đuderija, potpredsjednik Mjesne zajednice Blažuj, rekao je da su ih vlasti prevarile, jer su rekle da će migranti u ovu kasarnu doći za mjesec dana.

"Rekli su nam da će prije toga sve srediti, obezbijediti policijsku zaštitu i zaštitarske firme. Smjestili su ih u ove vojne hangare koji još nisu sređeni, nemaju vodu, struju, grijanje, na betonu su, ne znam jesu li im šta dali da prostru, nisam ulazio tamo", kaže Đuderija. Ističe da su građani ogorčeni i da su spremni da izađu na proteste i sve blokiraju.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kazao je da su u Vučjaku bili nehumani uslovi te da su imali informaciju da u njemu ima 350 ljudi, međutim kada je počela akcija prebacivanja, dobar dio njih s Plješevice i Bihaća došlo je u Vučjak.

"Bili smo ograničeni u Ušviku na 350 ljudi, pa smo dogovorili da se otvori kasarna u Blažuju i da tamo dovedemo 300 ljudi", rekao je Mektić, koji je demantovao da su uslovi u Blažuju katastrofalni.

"U toku noći podijeljeni su im ležaji, vreće za spavanje i odjeća. Stižu i kontejneri, sanitarni čvorovi i toplotni topovi, pa će imati i grijanje", rekao je Mektić.

Piter van der Overart, šef Misije IOM u BiH, zahvalio je svima koji su učestvovali u ovoj misiji.

"Uspjeli su obezbijediti sve za 750 osoba, svako je dobio lanč paket i čaj", rekao je on i dodao da su neki migranti s Vučjaka prema autobusima, nekih 200 metara, išli zagrljeni pjevajući.

"Isporučivanje problema Kantonu Sarajevo, koji treba da se nosi s posljedicama neadekvatnog i nepravovremenog prihvata migranata, nije prihvatljivo", naglasio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS na jučerašnjoj sjednici Skupštine tog kantona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije