Društvo

Banjalučanin za godinu zaradio 6,79 miliona KM

Banjalučanin za godinu zaradio 6,79 miliona KM
Foto: Ilustracija | Banjalučanin za godinu zaradio 6,79 miliona KM
Dejan Tovilović

BANJALUKA - Trgovac iz Banjaluke zaradio je prošle godine 6,79 miliona konvertibilnih maraka i tako postao apsolutni rekorder kada su oporezovani dohoci za 2016. godinu u pitanju u Republici Srpskoj.

Na drugom mjestu, ali po iznosu daleko ispod, je njegov sugrađanin, koji je Poreskoj upravi RS (PU RS) prijavio dohodak od 1,63 miliona maraka, a koji je ostvario kroz kapitalni dobitak.

Treći po visini je dohodak prijavljen u oblasti samostalne djelatnosti hotela i restorana sa 1,55 miliona KM, a u pitanju je takođe žitelj najvećeg grada u RS.

Banjalučani na ovoj impresivnoj listi "drže" prvih pet mjesta, sedmo i deveto. Zbirno gledano zaradili su za godinu dana preko 14 miliona maraka.

Na preostala tri mjesta se nalaze dohoci prijavljeni u Bijeljini (1,04 miliona KM) te dva u Laktašima, a koji su ispod milion maraka. Tačnije, jedan od 965.724 KM stečen od kapitalne dobiti i dohodak od 745.427 zarađen od proizvodnje hljeba, peciva, tjestenine i kolača.

A da je riječ o zaista velikim ciframa, najbolje ilustruje podatak da je najveći prijavljeni dohodak za 2015. godinu iznosio 3,41 milion maraka, dakle duplo manje od prošlogodišnjeg.

Ukoliko bismo, primjera radi, najveći prijavljeni iznos podijelili na 12 mjeseci, računica pokazuje kako bi njegova plata na mjesečnom nivou bila oko 560.000 maraka.

Kada se taj iznos podijeli sa 840 maraka, koliko iznosi prosječna plata radnika u Republici Srpskoj, zaključak je da ova osoba za mjesec dana zaradi onoliko novca koliko radnik ne može da zaradi ni za 670 mjeseci.

Da budemo još precizniji, običnom čovjeku trebalo bi preko 55 godina mukotrpnog rada da bi zaradio samo jednu mjesečnu platu rekordera sa prošlogodišnje liste.

Iz Privredne komore Republike Srpske poručuju kako se stvari ne mogu generalizovati te da su u pitanju pojedinačni slučajevi.

"Nažalost, ove dohotke ne može ostvariti ni većina naših proizvodnih preduzeća", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

U PU RS su nam kazali kako su fizička lica koja su u poreskoj godini ostvarila dohodak od ličnih primanja, samostalne djelatnosti, autorskih prava i prava industrijske svojine, kapitala, odnosno od izdavanja u zakup pokretne i nepokretne imovine, dividendi i udjela u dobiti, te kapitalnih dobitaka bila dužna da do 31. marta ove godine za prethodnu podnesu godišnju poresku prijavu za porez na dohodak. Godišnju prijavu za porez na dohodak nisu dužna podnijeti fizička lica koja su u poreskoj godini ostvarila samo dohodak od ličnih primanja iz radnog odnosa.

Opština/Grad   Ostvareni dohodak    Porijeklo

Banjaluka              6.798.916              Trgovina

Banjaluka              1.630.289              Kapitalni dobitak

Banjaluka              1.553.355              Hoteli i restorani

Banjaluka              1.534.015              Usluge

Banjaluka              1.078.054              Prodaja stanova

Bijeljina                1.040.088                Dohodak od kapitala

Banjaluka              1.034.989               Bankarska organizacija

Laktaši                     965.724               Dohodak od kapitala

Banjaluka               880.714                 Bankarska organizacija

Laktaši                   745.427                 Proizvodnja hljeba

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije