Društvo

Banjalučaninu ljekari spasili šaku: Privikavam se da mi je ruka spasena

Banjalučaninu ljekari spasili šaku: Privikavam se da mi je ruka spasena
Foto: Vladimir Stojaković | Veliki podvig ljekara UKC RS: Banjalučaninu spasili odsječenu šaku

BANJALUKA - Hirurški tim Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKS RS), specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalisti ortopedije i traumatologije te anestezije izveli su replantaciju kompletne šake Zoranu Vučenoviću iz Ljubačeva kod Banjaluke.

Vučenović, kojem je urađena replantacija šake, je rekao da se sada dobro osjeća, te da se još privikava na činjenicu da mu je ruka spasena.

"Nesreća se dogodila u toku rada na cikularu, kada sam u sekundi ostao bez šake. Sada se dobro osjećam i veliku zahvalnost dugujem ljekarima, ali i mom preduzeću, koje mi je pružilo podršku", rekao je  Vučenović.

Nikola Baroš, načelnik Klinike za plastično rekonstruktivnu hirurgiju UKC RS, rekao je da je pacijent puni mjesec dana boravio u UKC RS. Dodao je da su pacijenta primili kao traumatsku amputaciju podlaktice sat i po vremena nakon povređivanja.

"Povreda je bila dosta opsežna u smislu da to nije posjekotina nego više razderotina gdje su oštećeni veoma važni krvi sudovi koji snabdijevaju cirkulacijom sam taj ekstremitet", pojasnio je Baroš.

Na početku šestočasovne operacije urađena je stabilizacija koštanog tkiva, te rekonstrukcija arterijskih i venskih krvnih sudova, zatim živaca i fleksornih tetiva.

"Nakon 24 sata morali smo raditi reviziju te operacije jer kod ovih operativnih zahvata se nikad ne zna, spaljeni su bili venski krvi sudovi koji su trombozirali tako da smo radili reviziju koja je bila uspješna i tokom hospitalizacije pristupili rehabilitaciji", kazao je Baroš. Prema njegovim riječima operacija je 100 odsto uspjela, šaka je u potpunosti vitalna.

"Pred pacijentom je rehabilitacioni period, a šaka mu ni nakon toga neće biti funkcionalna kao što je bila prije jer je to nemoguće", zaključio je Baroš. 

Vladimir Anđić, specijalista ortopedije i traumatologije, rekao je da postoji mogućnost novog zahvata ortopedske hirurgije kako bi omogućili biomehaničku osnovu za dalju rehabilitaciju.

"Ovakvi zahvati nisu česti. Potrebni su optimalni uslovi da bi mogli izvesti ovakav zahvat, ali se dešavaju i na gornjim i na donjim ekstremitetima", rekao je Anđić.

Slobodan Hajder, pomoćnik generalog direktora UKC RS,  kazao je da doktori u ovoj zdravstvenoj ustanovi rade najzahtjevnije inajkompikovanije operativne zahvate bez obzira na situaciju u kojoj se RS nalazi zbog pandemije virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije