Društvo

Banjalučanka nakon osam godina može sama iz stana

Banjalučanka nakon osam godina može sama iz stana
Foto: N.N. | Banjalučanka nakon osam godina može sama iz stana

BANJALUKA - Nakon osam godina, konačno će moja kćerka Tatjana moći u kolicima samostalno izaći iz stana, jer je izgrađena rampa za osobe sa invaliditetom u zgradi u Ulici Starine Novaka 2, u naselju Obilićevo.

Rekla je ovo Mlađa Novaković, Tatjanina majka (40), koja zbog nedostatka rampe u zgradi nije iz stana izašla nekoliko godina.

Mlađa kaže da nije mogla vjerovati kada je vidjela da je rampa izgrađena, jer je godinama bezuspješno tražila da nadležni riješe ovaj problem. Ali, kako ističe, bolje ikad nego nikad.

"Još nismo bili napolju, jer se na kolicima akumulator ispraznio, ali uskoro ćemo valjda i nakon toliko vremena izaći", kazala je ona i dodala da je Tatjani teško govoriti o problemima koje ima, pa smo zbog toga pričali samo sa njenom majkom, koja nije krila suze zbog toga što se njena dugogodišnja borba ipak isplatila.

"Obraćala sam se svima i jedino je Gradska uprava, odnosno, Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, obećao da će pomoći, i stvarno je pomogao, i zaista sam zahvalna", istakla je Mlađa.

Kako kaže, Tatjani je svega mjesec nakon rođenja konstatovano rijetko oboljenje aksondroplazija s propratnim komplikacijama kičmenog kanala.

"Tatjanina bolest je teška i rijetka, a imala je i tešku operaciju. Od 2011. godine ona je u elektromotornim kolicima, ali njima nije mogla napolje, jer na izlazu iz stana i zgrade nije bilo rampe", ispričala nam je Mlađa.

Mlađa je istakla da je rampa prije postojala, ali je 2001. godine, kada je rađena nadogradnja stanova na zgradi, uz odobrenje predstavnika etažnih vlasnika uklonjena, uz obećanje da će je vratiti, ali se to ipak do danas nije desilo.

Tatjana je 2011. godine za Vaskrs zadnji put izašla iz kuće samostalno.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenje za komunalne poslove, 3. avgusta, kada su radovi počeli, rekao je da je problem nastao kada su izvođeni radovi na krovu zgrade i tada je sklonjena rampa.

"Kasnije je došlo do nesporazuma sa izvođačem, nakon toga je napravljen lift, ali ga žena koja je u kolicima nije mogla koristiti. Ovi radovi su izvedeni u okviru posla koji ovo odjeljenje radi po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića", kazao je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije