Društvo

Banjalučki Univerzitet napredovao na "Vebometriks" listi

Banjalučki Univerzitet napredovao na "Vebometriks" listi
Foto: N.N. | Banjalučki Univerzitet napredovao na "Vebometriks" listi
Srna

BANJALUKA - U konkurenciji 27.000 visokoobrazovnih institucija svijeta Univerzitet u Banjaluci na najnovijoj "Vebometriks" rang-listi internet vidljivosti univerziteta zauzeo je 3.393. poziciju, podaci su sa internet stranice "Vebometriksa".

Iz Univerziteta je saopšteno da je, prema izvještaju za jul, banjalučki Univerzitet ostvario pomak.

"U januaru ove godine, Univerzitet je bio na 3.546 poziciji i bio je na četvrtom mjestu u BiH, sada je zauzeo drugu poziciju. Prije godinu dana nalazio se na 4.834 poziciji u svijetu i na sedmom mjestu u BiH", navodi se u saopštenju.

Prvi u BiH je Univerzitet u Sarajevu koji se nalazi na 2.361 mjestu ove liste, navodi se na stranici "Vebometriks".

Ispred univerziteta u BiH nalazi se Beogradski univerzitet, koji je na 1.025. mjestu.

"Vebometriks" pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede – od visoko citiranih veb-publikacija, do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke i druge publikacije Univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.

Prvih 26 mjesta u svijetu na "Vebometriks" rang-listi zauzimaju uglavnom američki univerziteti, prvi je Harvard, koji već godinama drži tu poziciju, slijede Univerzitet Stanford i Masačusetski tehnološki institut.

Kada je riječ o evropskim univerzitetima, najbolje rangiran je Univerzitet u Oksfordu, koji se ove godine našao na sedmom mjestu.

"Vebometriksovu" listu razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije