Društvo

Laktaši: "Vjeroučitelj traži od đaka da mu ljube ruku"

Laktaši: "Vjeroučitelj traži od đaka da mu ljube ruku"
Laktaši: "Vjeroučitelj traži od đaka da mu ljube ruku"

LAKTAŠI - Roditelji nekoliko učenika Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Trnu, kod Laktaša, žalili su se rukovodstvu te vaspitno-obrazovne ustanove na vjeroučitelja Slobodana Vrhovca jer, kako su naveli, prije početka časa traži od đaka da mu poljube ruku.

U ovom polugodištu, kako je potvrđeno "Nezavisnim", na to se požalilo troje roditelja, a kako saznajemo, jedan od njih je zahtijevao da njegovom djetetu bude omogućeno da prestane da pohađa časove vjeronauke.

Taj roditelj je u pritužbi kao obrazloženje naveo da "vjeroučitelj Slobodan Vrhovac ima praksu da mu sva djeca prije časa ljube ruku".

"Nedopustivo je takvo poniženje u obrazovnoj instituciji", napisao je taj roditelj u žalbi koju je dostavio školi.

Radoslav Savanović, direktor škole, priznaje da mu se nekoliko roditelja žalilo i ističe da je o svemu razgovarao sa vjeroučiteljem, koji je, ujedno, i sveštenik.

* Radoslav Savanović, direktor OŠ Desanka Maksimović

O svemu je, kako napominje Savanović, upoznat i Školski odbor, koji je donio nekoliko zaključaka.

U zaključcima Školskog odbora, kako priča Savanović, navedeno je da "vjeroučitelji imaju obavezu da se pridržavaju nastavnog plana i programa za vjeronauku, te da je škola vaspitno-obrazovna ustanova, a ne vjerski objekat, što znači da je ljubljenje u ruku u školi nedopustivo".

"Ja sam s tim vjeroučiteljem razgovarao, a on mi je kazao da je to na principu dobrovoljnosti. Mislim da smo na pragu rješavanja ovog problema", ističe Savanović.

Ipak, dok neki od roditelja imaju zamjerke na rad vjeroučitelja i sveštenika Vrhovca, drugi ga podržavaju.

"Riječ je o uglednom svešteniku. On je divan čovjek i nikada nije tjerao djecu na bilo šta. Ja sam majka jednog od učenika i znam to. Imate nekoliko roditelja sa zamjerkom, i nas puno više koji tvrde suprotno. Otac Slobodan to nije zaslužio", kazala nam je Vesna Đapić, mještanka Trna.

I sveštenik Vrhovac tvrdi da je sve na dobrovoljnoj bazi, te napominje da je problem negdje drugo. On kaže da je u školu došao kao sveštenik, a da uprava škole ne želi da on bude to, već "običan" nastavnik. Direktoru je, kako kaže, zasmetalo i što je u školu došao u mantiji.

"Ja sam sveštenik, i uopšte ne zahtijevam od djece da traže blagoslov. To nije cjelivanje ruke, već blagoslov. Učio sam ih kako se oslovljava sveštenik, kako se traži blagoslov. To je moj zadatak, moja misija, da naučim djecu koji su pravoslavni hrišćani", naglasio je Vrhovac.

On dodaje da je direktor donio i odluku da ga djeca ne smiju oslovljavati riječju "oče".

"A, to je prva lekcija iz vjeronauke. Takođe, on je donio i odluku da se djeca ne smiju pozdravljati sa 'Pomaže Bog' i 'Bog ti pomogao'. To je istjerivanje vjere iz vjeronauke", naveo je sveštenik Vrhovac.

U Ministarstvu prosvjete i kluture RS kazali su nam da im se ovim povodom nisu obraćali ni roditelji ni rukovodstvo škole.

"Ministarstvo prosvjete i kulture RS zatražiće cjelovitu informaciju o tome od rukovodstva Osnovne škole 'Desanka Maksimović' u Trnu, na osnovu koje će zauzeti stav o ovom pitanju", kažu u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije