Društvo

Banjaluka nakon nevremena: Građani saniraju štetu

Banjaluka nakon nevremena: Građani saniraju štetu
Foto: N.N. | Banjaluka nakon nevremena: Građani saniraju štetu
Branka Đurić

BANJALUKA - Nakon što je jutros oko sedam časova najveći grad Srpske zahvatilo snažno nevrijeme, građani Banjaluke saniraju nastalu materijalnu štetu.

Građani čiste granje koje je vjetar raznio po ulicama i dvorištima, te popravljaju krovove.

Takođe, u pojedinim dijelovima grada na teren su izašli bageri kako bi raskrčili površine.

Nevrijeme je devastiralo privatne i javne objekte, a počupano je i drveće. U banjalučkom naselju Vrbanja oštećena je krovna konstrukcija na osnovnoj školi "Stanko Rakita".

Civilnoj zaštiti u Banjaluci jutros je upućeno više od 20 prijava za pomoć, rekao je Srni direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović.

Novitović je istakao da su svi pozivi blagovremeno proslijeđeni i po njima postupaju Komunalna policija, Komunalno preduzeće i Vatrogasna brigada grada Banjaluka.

Materijalna šteta pričinjena je i na automobilima. Sagovornik "Nezavisnih" kaže kako je kroz prozor gledao kako grana pada na njegov automobil.

"Automobil sam parkirao juče pored glavne ceste, jer nisam ulazio u dvorište. Kada je jutros počelo nevrijeme, gledao sam s prozora kako vjetar trga granu s drveta preko puta ceste i kako grana udara o lijevu stranu automobila. Na mjestu gdje je grana pal lim je ulubljen", kaže i dodaje da je i prije nekoliko godina palo drvo, ali tada automobil nije oštećen.

Podsjećamo, Banjaluku je jutros oko sedam časova pogodilo nevrijeme praćeno jakim udarima vjetra, a pao je i grad. Prema podacim Republičkog hidrometeorološkog zavoda za nepunih pola sata u Banjaluci je pao 21 litar kiše po metru kvadratnom.

Kako je navedeno na sajtu Severe Weather Europe za područje Balkana danas je najavljeno jako nevrijeme praćeno ledom. Na sajtu se navodi i da je mogućnost tornada visoka.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije