Društvo

Bejbi-bum u Srpskoj: U jednom danu rođena 41 beba

Bejbi-bum u Srpskoj: U jednom danu rođena 41 beba
Foto: Ilustracija | Bejbi-bum u Srpskoj: U jednom danu rođena 41 beba

BANJALUKA - U Republici Srpskoj u jednom danu rođena je 41 beba, a u Banjaluci najviše do sada od početka godine, čak 22. Njih već četdeset godina dočekuje Gordana Bednaš, babica iz Klinike za akušerstvo na UKC. Kaže da posla kao prethodnog dana dugo nije imala, ali joj ništa nije teško kada zna zbog koga i čega radi.

"Svaka beba i svaki porod nama pružaju određeno zadovoljstvo, jer vi kada vidite ozareno lice majke i srećne roditelje i vi ste srećni i ne znam koliko da ste umorni idete kući rasterećeni ako je sve u redu. Ali bi dobro bilo da se to češće ili svakodnevno događa, jer bi tada ova Republika mnogo bogatija", kaže Gordana Bednaš, akušerska sestra u klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Republike Srpske.

"To nas baš raduje, jutros sam dobio izvještaj dežurne ginekološke ekipe, naradili su se. Iako su radili puno, veseli su, imamo dosta beba", kaže Vlado Đajić, direktor UKC Republike Srpske.

11 djevojčica i 11 dječaka juče je došlo na svijet u Banjaluci. Od početka godine pa do sredine juna, UKC je dočekao 1.629 beba.

I u opštini Rogatica pohvalili su se da su od početka godine do danas bogatiji za oko 60 beba. Koliko je ta cifra značajna pokazuje činjenica da ih je u čitavoj prošloj godini rođeno toliko.

"Mi možemo to tumačiti na razne načine, ali ja samo znam da smo sa nivoa lokalne zakednice i ovog prostora pokušavali na sve načine u granicama naših mogućnosti da utičemo na tu pronatalitetnu politiku, kroz stimulisanje rođenih, ali i učešće u finansiranju kada je u piranju vantjelesna oplodnja", kaže Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica.

Darovala je Rogatica lani svako novorođenče sa po 500 maraka. A u prošloj godini tamo je isplaćeno i 12.000 KM mladim bračnim parovima za podršku u liječenju steriliteta.

(ATV)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije