Društvo

Beograd: Promovisana knjiga "Referendum, odbrana Srpske"

Beograd: Promovisana knjiga "Referendum, odbrana Srpske"
Foto: N.N. | Beograd: Promovisana knjiga "Referendum, odbrana Srpske"

BEOGRAD - Knjiga "Referendum, odbrana Srpske", autora Milana Ljepojevića, u izdanju "Nezavisnih novina", danas je promovisana na štandu Republike Srpske na Međunarodonom sajmu knjiga u Beogradu.

Ljepojević je rekao da je to prva knjiga o 25. septembru 2016. godine, kada je odbranjen Dan Republike Srpske, odnosno, kako je naveo, dan nastanka Republike Srpske ili dan državnosti Republike Srpske.

"Knjiga sadrži svjedočanstva brutalnih napada kojima se pokušao osporirti referendum, a koje su vodili Bošnjaci iz Sarajeva sa Bakirom Izetbegovićem na čelu, OHR sa Valentinom Inckom na čelu, Ambasada SAD u Sarajevu, Evropska komisija, Velika Britanija i, možemo slobodno reći, SAD", izjavio je Ljepojević novinarima.

On je naveo da je na drugoj strani bio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je izdržao sve to, istavši da je ova knjiga svjedočanstvo o tome.

Ljepojević je napomenuo da je Dodik u svemu tome imao podršku jedino predsjednika Rusije Vladimira Putina.

"Poznata je njegova /Putinova/ rečenica tokom njihovog susret u Moskvi 22. septembra 2016. kada je Putin rekao da narod ima pravo na refrendum", rekao je Ljepojević.

On je naglasio da je referendum, koji je održan 25. septembra, bio odbrana Republike Srpske, a ne rušnjenje BiH.

"Odbranjena je dejtonska suverena Republika Srpska, kako je predviđeno Dejtonskim sporazumom i nisu građani svojim izlaskom dozvolili unitarnu BiH, isto kao što to sada nisu dozvolili na izborima 2018. godine", rekao je Ljepojević.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH, u kome su po dva Srbina, Bošnjaka i Hrvata i tri stranca, donio odluku da Dan Republike Srpske, odnosno nastanka Republike Srpske, bude ukinut.

"Poređenje s tim, najblaže rečeno, jeste da se promijeni datum rođenja čovjeka", rekao je Ljepojević, podsjetivši da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine.

Ljepojević je napomenuo da su se građani izlaskom na referendum suprotstavili tome i odbranili Dan Republike Srpske koji je nastavio da se slavi.

"Sačuvana je dejtonska Republika Srpska koja ima sve elemente države, narod, teritoriju, institucije, finansije, policiju...", rekao je Ljepojević, naglasivši da je time odbranjena Republika Srpska i da nema govora o rušenju BiH.

O knjizi "Referendum, odbrana Srpske" govorili su direktor Predstavništva Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i direktor Republičkog predagoškog zavoda Srpske Predrag Damjanović, koji su naglasili da je to djelo napisano hronološki i na osnovu činjenica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije