Društvo

Poslije inicijative predsjednika RS FZO finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje

Poslije inicijative predsjednika RS FZO finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje
Foto: N.N. | Poslije inicijative predsjednika RS FZO finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje

BANJALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja RS će na inicijativu Milorada Dodika, predsjednika RS, finansirati tri postupka vantjelesne oplodnje za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu, a ovu odluku je danas usvojio Upravni odbor FZO RS.

Kako su naveli u Fondu, svi parovi koji imaju dokazan sterilitet, umjesto dva pokušaja, o trošku Fonda imaće pravo na tri postupka vantjelesne oplodnje, što predstavlja značajan iskorak kada su u pitanju prava osiguranika u vezi s reproduktivnim zdravljem.

"Iako su izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u RS najmanja u regionu, uvođenjem i trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje RS se po ovom pravu izjednačava s mnogo razvijenijim zemljama, koje za zdravstvo izdvajaju znatno više", navode iz FZO RS.

Ova vijest naročito je obradovala članove Udruženja "Bebe", koje okuplja porodice koje se bore sa sterilitetom.

"Nas je naprosto oduševila ova vijest, koja je konačno usvojena, a to je predsjednik Dodik i najavio prilikom otvaranja klinike u Banjaluci koja je članice 'Pronatal grupacije'. Treći pokušaj puno znači ljudima koji nisu uspjeli dobiti potomstvo u prva dva besplatna puta, mada imamo i puno onih koji su o svom trošku makar još jednom ili dva puta pokušali i nisu riješili problem. Ovo će im dati još jednu nadu, kao i finansijsku i moralnu podršku", rekla je za "Nezavisne" Snežana Misita, predsjednica Udruženja "Bebe".

Dodaje da im je ta podrška veoma bitna, jer tako znaju da nisu sami u svojoj borbi i da neko ipak stoji iza njih.

Napominje da je u Banjaluci najjeftiniji pokušaj vantjelesne oplodnje i košta oko 5.500 KM s analizama i terapijom, a njihovi članovi su plaćali i po 13.000-14.000 KM u inostranstvu.

"Šanse su različite u zavisnosti od godina i zdravstvenog stanja žene, jer nije isto kada terapiju prima žena dvadesetih i četrdesetih godina", kaže Misita.

Dodaje da njihovo udruženje broji 55 parova koji nisu dobili potomstvo, ali to nije validan podatak jer nisu svi parovi bez djece u Udruženju.

Godišnje se između 700 i 800 parova prijavi za vantjelesnu oplodnju u RS, međutim mnogo je veći broj pacijenata koji imaju problem sa sterilitetom.

Podsjećamo da FZO RS od 2007. godine finansira jedan postupak vantjelesne oplodnje, od 2011. godine dva postupka, a dosad je postupkom vantjelesne oplodnje u RS rođeno 1.040 beba.

"Fond zdravstvenog osiguranja RS je među prvim fondovima u regionu počeo da finansira i uslugu čuvanja embriona. Ranije su ovu uslugu parovi morali da plaćaju sami, a od prošle godine Fond u potpunosti finansira čuvanje embriona u zdravstvenoj ustanovi koja s Fondom ima potpisan ugovor", navode iz FZO RS.

Kažu da će FZO RS i dalje, bez obzira na nesavjesnu i neodgovornu politiku određenih poslodavaca koji izbjegavaju plaćanje doprinosa, kao i na izuzetno male prihode za zdravstvo s kojima se susreću sve zemlje u razvoju, nastaviti da osiguranicima obezbjeđuje kvalitetniju zdravstvenu zaštitu i uvodi prava koja se, već sada, mogu porediti s najrazvijenijim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije