Društvo

Besplatna operacija za još jedno dijete u Toskani

BANJALUKA - Fondacija "Gabrijele Monasterio" iz Toskane, zahvaljujući kojoj se u zdravstvenim ustanovama ove italijanske regije liječe djeca sa urođenim srčanim manama iz Republike Srpske, obezbijediće besplatnu operaciju za još jedno dijete iz Srpske na klinici u Masi, kao vid solidarnosti zbog poplava koje su zadesile Srpsku.

Direktor ove fondacije Lućijano Ćući izrazio je spremnost na ovaj gest tokom nedavne posjete delegacije Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske najznačajnijim zdravstvenim ustanovama u Toskani.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor Fonda zdravstvenog osiguranja Darko Tomaš potpisali su 9. aprila protokol o saradnji sa Fondacijom "Gabrijele Monasterio" koji se odnosi na liječenje djece sa srčanim manama iz Republike Srpske.

Ovim protokolom formalizovana je saradnja sa klinikom u Toskani u koju se upućuju djeca zbog operacija koje nije moguće obaviti u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, kao ni u drugim ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisan ugovor, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Od potpisivanja ovog protokola na Klinici za dječiju kardioohirurgiju u sastavu bolnice za kardiovaskularne bolesti u Masi, uspješno je operisano četvoro djece sa urođenim srčanim manama iz Republike Srpske.

U narednom periodu roditeljima djece koja putuju u Italiju biće omogućena i pratnja studenata italijanskog jezika, kako bi im bila olakšana komunikacija tokom boravka u ovoj zemlji.

Delegacija Srpske, koju su činili savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milojko Grujičić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Darko Tomaš i načelnik Odjeljenja kardiologije i reumatologije Klinike za dječije bolesti Univerzitetske klinike - Kliničkog centra Banjaluka Stevan Bajić, posjetila je Kliniku za kardiovaskularne bolesti u Masi i Kliniku za dječiju kardiohirurgiju, te Nacionalni istraživački centar u Pizi, u kome se rade najznačajnija istraživanja i liječenja kardiovaskularnih bolesti uz primjenu najsavremenije dijagnostičke opreme.

Tokom dvodnevnog boravka u Italiji članove delegacije iz Republike Srpske primili su i gradonačelnik Mase i sekretar za zdravstvo regije Toskana koji su izrazili zadovoljstvo što se upravo u zdravstvenim ustanovama regije Toskana liječe djeca iz Republike Srpske.

Predstavnici zdravstvenih institucija Republike Srpske posjetili su i dječaka iz Srpske koji se trenutno nalazi na liječenju na Klinici za dječiju kardioohirurgiju u Masi, u čijem je liječenju ostvaren značajan napredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije