Društvo

Besplatne preglede krvnih sudova rade godinama

Besplatne preglede krvnih sudova rade godinama
Foto: N.N. | Besplatne preglede krvnih sudova rade godinama

BANJALUKA - Svaki dan spasimo od 10 do 20 života tako što radimo besplatne preglede krvnih sudova, vrata i glave, a sve radi prevencije nastanka moždanog udara, rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS.

"Unazad pet-šest godina radimo ove besplatne preglede i to nije od juče, a radimo ih uglavnom dva mjeseca prije Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara", istakao je Đajić.

Prema njegovim riječima, ove godine Centar za prevenciju nastanka moždanog udara, registrovana nevladina organizacija, čiji je Đajić predsjednik, radi besplatne preglede, a na njihov žiro račun, kako kaže, nije uplaćena niti jedna marka.

"Ja, svi ljekari i osoblje radimo besplatno i to kod doktora Arara, koji ne naplaćuje ni prostor, ni ultrazvuk, ni tonere ni papire, ništa. Svi ti bilbordi su takođe postavljeni besplatno, jer su nam ih agencije dale besplatno", ističe Đajić.

Naglasio je da je do sada, u okviru ovog projekta pregledano više od 40.000 pacijenata u gradovima širom RS, a pregled se obavlja kod pacijenata koji nemaju simptome, a imaju faktore rizika za nastanak moždanog udara.

Naveo je da je, zahvaljujući tom projektu, smrtnost od moždanog udara u RS smanjena za 50 odsto, te da je tri puta manje invaliditeta nastalih od moždanih udara, jer, kako navodi, veliki broj pacijenata koji prežive moždani udar su šlogirani, nepokretni i zavise od tuđe pomoći.

"Ovim projektom smo mi, po proračunu ekonomista, Republici Srpskoj uštedjeli oko 20 miliona maraka, koliko bi koštali troškovi tih osoba da su one dobile moždani udar i ostale nepokretne te trošile sredstva, lijekove, išle na rehabilitaciju...", ističe Đajić te izražava žaljenje što se sve povezuje s predizbornom kampanjom, iako, ističe, sve ovo nema nikakve veze s politikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije