Društvo

Besplatno šišali migrante u Tuzli

Besplatno šišali migrante u Tuzli
Foto: N.N. | Besplatno šišali migrante u Tuzli

TUZLA - Frizeri iz Brčkog po drugi put su juče dobrovoljno šišali migrante u Tuzli jer tu uslugu ne mogu dobiti u frizerskim salonima.

Brčanski majstori za kosu ovim potezom kažu da žele potaknuti i druge da pomažu onima kojima treba pomoć.

Mirsad Busuladžić i njegove kolege, okupljene u frizerskom salonu "Revolution DC" u Brčkom, po drugi put dolaze u Tuzlu da besplatno šišaju migrante.

Kako Busuladžić kaže, sramota ga je da okrene glavu od problema migrantske krize, jer i on je nekad bio emigrirao iz BiH.

"Mislim da svako treba doći i upoznati ovaj narod. Oni nisu kriminalci koliko ja vidim. Ima ovdje školovanih ljudi, naroda koji želi neki bolji život za sebe. Pogledajmo sami sebe: mi i dan-danas migriramo", rekao je on za "Nezavisne".

I dok njegove kolege u Tuzli i drugim gradovima gdje ima migranata izbjegavaju da ih šišaju, Busuladžić se ne libi da uzme makaze i mašinu u ruke i ošiša nekog migranta.

"Svako ima neke svoje razloge, razumijem ja da je higijena u pitanju. Čuo sam da se frizeri boje da im posao ne padne jer šišaju ovaj narod. Mi smo ih šišali, narod je čist, kupaju se i nismo vidjeli nikakve bolesti", kaže ovaj frizer te poručuje da će i u budućnosti šišati migrante, ali i sve druge kojima je to potrebno.

Novu frizuru juče je dobio i Hasan Buled iz Maroka.

"Lijepo je što sam dobio šišanje. Kao migrantu veoma mi je teško naći nekoga da me ošiša. Niko ne želi da nas šiša. Ako odemo u salone, čim vide da si migrant kažu ne", ispričao je ovaj Marokanac.

Inače, broj migranata u Tuzli u zadnje vrijeme se smanjio, ali problemi su ostali isti jer oni nemaju nikakve uslove za boravak u Tuzli, koja im služi kao tranzit.

"Njihova psihička stanja su teška, posebno otkako je hladno vrijeme. Dešavaju se problemi, međusobne tuče i krađe. Ne diraju naše ljude, već oni to sve rade između sebe u noćnim satima kad mi napustimo stanicu", ispričao je Senad Pirić, volonter koji od početka pomaže migrantima.

Pirić je napomenuo da ni kantonalna ni gradska vlast još nisu poduzele nijedan konkretan korak da se migrantima obezbijede bilo kakvi uslovi za boravak, a zima dolazi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije