Društvo

Bez većih plata rudari Rudnika Banovići neće u jame

Bez većih plata rudari Rudnika Banovići neće u jame
Foto: N.N. | Bez većih plata rudari Rudnika Banovići neće u jame

BANOVIĆI - Oko stotinu rudara jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići jutros je stupilo u štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada.

Rudari su se okupili pred direkcijom Rudnika te tražili reviziju posljednje plate, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka. Kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u FBiH. Uprava Rudnika pozvala je rudare na pregovore.

Rudari su naglasili da među njima nema podjela i da su njihovi zahtjevi opravdani.

"Topli obrok želimo da bude povećan sa 10 na 15 maraka, koliko imaju svi rudnici. Plata je smanjena u posljednjih nekoliko mjeseci od 150 do 200 maraka. Rudar koji radi u jami sada zaradi između 750 i 800 maraka s noćnim radom. Rudari u vanjskom krugu zarade od 550 do 600 maraka", ispričao je rudar Nermin Turić.

Nedžad Bajrić kaže da ima 37 godina radnog staža te da je osoba s invaliditetom. Kaže da više ne može trpjeti uslove u kojima radi.

"Plate su prošli mjesec bile katastrofa. Evo, ovaj mjesec još manje. Minimalne. Fizički radnik u jami Omazići je zaradio 560 maraka. Nemamo mi više šta čekati", rekao je Bajrić te dodao da u direkciji Rudnika imao oko 1.500 uposlenih koji zarađuju basnoslovne plate dok rudari u jamu silaze za višestruko manje iznose.

Ramiza Islamović 35 godina radi u rudniku kao čistačica. Kaže da je prije rata bilo 14 čistačica, a sada rade četiri.

"S mojim radnim stažom imam 450 maraka plate. Žalosno. Ovi rudari crnče i rade, a onaj ko ne radi dobije 3.000-3.800 maraka", ispričala je ona.

Rudnik zapošljava 2.798 osoba. Ovo je jedini rudnik u Federaciji koji nije u koncernu s "Elektroprivredom" te je ovo prvi put da rudari štrajkuju, a godinama je bio "zlatna koka" vladajućih struktura u Banovićima.

Uprava je, inače, veoma zatvorena za medije, pa je tako bilo i danas, kada se niko nije želio obratiti novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije