Društvo

BiH će vraćati migrante prije nego što uđu u EU

BiH će vraćati migrante prije nego što uđu u EU
Foto: Anadolija/Arhiva | BiH će vraćati migrante prije nego što uđu u EU
Dejan Šajinović

BEČ, BANJALUKA - Austrija želi da migranti koji preko balkanske rute hoće da se domognu zapadne Evrope budu protjerivani u samim zemljama zapadnog Balkana, jer nemaju šanse za dobijanje azila u EU.

Naime, kako je austrijskim medijima rekao Karl Neamer, ministar unutrašnjih poslova Austrije, prebacivanje u zemlje porijekla migranata koji se trenutno nalaze u BiH, a nemaju šanse za azil u EU, ubuduće će biti olakšano jer je na snagu upravo stupio sporazum s Pakistanom o vraćanju njihovih državljana koji su se zatekli u BiH.

"Cilj je poslati ispravnu poruku u zemlje iz kojih oni dolaze, da se ne isplati ići na toliko dug put. Trenutno se u BiH nalazi 1.200 Pakistanaca čija je namjera da se domognu srednje Evrope. Oni nemaju šansu da dobiju azil u EU", rekao je Neamer, kako prenose austrijski mediji.

U Ambasadi Austrije u Sarajevu su nam na naše pitanje kako će se ovaj sporazum sprovoditi rekli da je sve rečeno u samoj objavi ministra Neamera, kojoj nemaju šta dodati.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa Ministarstvom bezbjednosti BiH kako bismo se raspitali o detaljima ovog aranžmana, ali nam do zaključenja ovog broja niko nije odgovorio.

S obzirom na to da potrebne informacije nismo uspjeli dobiti od bh. institucija, iz izjava ministra Neamera se može zaključiti da je ovaj novi pristup prema migrantima zaključen još u aprilu s resornim ministrima zemalja zapadnog Balkana.

"Stupanje na snagu sporazuma između Pakistana i BiH predstavlja odlučan korak ka ispunjavanju ove namjere. Potrebno je raditi na vraćanju tih ljudi još prije vrata koja vode u EU", rekao je ministar.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije ističu da Austrija pomaže BiH u operativnom dijelu planiranja vraćanja ovih lica u njihove zemlje porijekla.

"U dogovoru s Frontexom bh. eksperti se nalaze kao posmatrači na čarter letovima koji se koriste u ove namjene. Osim toga, Austrija s 300.000 evra učestvuje u programu Međunarodne organizacije za migracije u dobrovoljnom povratku i programima za reintegraciju, koji su počeli u maju, a trajaće deset mjeseci", pojašnjeno je.

Naglasili su da je uspostavljena i Platforma protiv ilegalnih migracija, u kojoj učestvuje više evropskih zemalja, poput Njemačke, Danske i Češke, kao i institucije EU i međunarodne organizacije.

U posljednjem izvještaju Frontexa iz prošlog mjeseca, naglašeno je da je na zapadnobalkanskoj ruti u prva četiri mjeseca 2021. godine zabilježeno 11.606 ilegalnih migrantskih prelazaka granice sa EU, što je, kako kažu, više nego dvostruko u odnosu na isti period lani.

Prema njihovim podacima, razlog za ovaj povećani priliv migranata leži u otvaranju sjevernoafričkih migrantskih ruta, s obzirom na to da je, kako navode u Frontexu, na toj ruti zabilježen porast od 157 odsto, a na istočnomediteranskoj ruti zabilježen pad od 58 odsto.

"U aprilu je u izvještaju procijenjeno da je bilo oko 3.100 zabilježenih prelazaka granice na zapadnobalkanskoj ruti, što je 33 puta više nego prošle godine kada je broj zbog kovida bio rekordno nizak", naglasili su oni, uz napomenu da je na ovoj ruti najviše bilo Sirijaca i Avganistanaca. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije