Društvo

BiH će zaobići paklene vrućine

BiH će zaobići paklene vrućine
Foto: N.N. | BiH će zaobići paklene vrućine

BANJALUKA, SARAJEVO - Prema dugoročnoj vremenskoj prognozi, BiH očekuje prijatno i toplo ljeto u nastavku, bez paklenih vrućina, ali sa tropskim noćima, rekao je meteorolog Nebojša Kuštrinović.

Mnogi portali su juče objavili da, prema procjenama svjetskih meteorologa, paklene vrućine prijete zapadu Evrope već za nekoliko dana, ali, kako kažu naši stručnjaci, BiH neće imati toliko problema.

"U našu zemlju prodire topliji vazduh sa sjevera Afrike, ali naše prostore će ipak zaštititi vazdušne mase. Kod nas je anticiklon koji neće dozvoliti ulazak vrele vazdušne mase", istakao je juče Kuštrinović za "Nezavisne".

Dodao je da ulazimo u najtopliji dio godine te da će nastavak ljeta u naše krajeve donijeti mirnu atmosferu.

"Biće dana kada će temperatura prelaziti 30°C, ali to nije ništa alarmantno s obzirom na to koji je dio godine. Ono što nam slijedi jeste period kada ćemo imati toplije, tropske noći", kazao je Kuštrinović.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu maksimalne temperature koje nas očekuju su do 35°C.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda kazali su da nas danas prije podne očekuje  povećana oblačnost na sjeveru, a da će temperatura biti nešto niža u odnosu na prethodne dane.

"Od sutra pa nadalje očekuje nas suvo i stabilno vrijeme, veoma toplo, a u četvrtak i petak temperature će biti do 35°C", rekli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazali su da će sljedeća sedmica biti pretežno topla, te da će se temperature kretati najviše do 33 stepena, na jugu do 35°C.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije