Društvo

BiH direktno nabavlja 458.000 vakcina

BiH direktno nabavlja 458.000 vakcina
Foto: N.N. | BiH direktno nabavlja 458.000 vakcina

BANJALUKA, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je izrazila potrebu za nabavkom 458.000 vakcina protiv kovida-19 direktno od proizvođača, a Ministarstvo civilnih poslova BiH je ove zahtjeve proslijedilo predstavništvu "Fajzera", te ambasadama Rusije i Kine u BiH.

Potvrdili su ovo za "Nezavisne" u Ministarstvu civilnih poslova BiH, gdje su naveli da je FBiH zatražila dodatnih 300.000 vakcina, RS 130.000, a Brčko distrikt 28.000 vakcina protiv virusa korona.

"Federacija BiH želi kupiti 100.000 doza 'Gamaleya' i 'Sinopharm' cjepiva, te 200.000 doza 'BioNTech-Pfizer'", kazali su u ovom ministarstvu za "Nezavisne".

Dodali su da je RS iskazala potrebu za 80.000 "Sinopharm" i 50.000  "BioNTech-Pfizer" vakcine.

"Brčko distrikt želi kupiti 20.000 'Gamaleya' i 'Sinopharm' i 8.000 'BioNTech-Pfizer'", naveli su u Ministarstvu civilnih poslova BiH i dodali  da su objedinili zahtjeve entitetskih vlasti i Brčko distrikta. Naveli su da su uz iskazane potrebe zatražene i informacije koje se odnose na karakteristike cjepiva.

"To su cijena, dinamika isporuke, uslovi transporta, skladištenje, primjena i slično, kao i mogućnost dostavljanja prateće dokumentacije", istakli su.

Podsjećamo, prošle sedmice Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, nakon sastanka sa premijerima RS i FBiH, Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem, izjavio da će se tokom ove sedmice biti objedinjenjeni zahtjevi entiteta i Brčkog o njihovim potrebama za nabavkom pojedinih vrsta vakcina.

"BiH je najveći broj vakcina trebalo da dobije kroz sisteme Kovaks i program zajedničke nabavke sa EU. Nažalost, isporuka tih vakcina kroz ova dva mehanizma, za koja smo se opredijelili još krajem prošle godine, idu sporije od očekivanog i zbog toga smo se usaglasili da se pokrenu i procedure direktnih nabavki", pojasnio je tada Tegeltija.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, juče je poručio da će u Srpsku iz Rusije stići oko 100.000 doza vakcina, te da smatra da je RS prevarena pričom o zajedničkoj nabavci putem Kovaks mehanizma.

"Mi smo bukvalno prevareni pričom o zajedničkoj nabavci putem 'Kovaksa'. Sada vidimo čak i da EU pokušava saopštiti javnosti da će zatvoriti isporuke dok ne završi sve svoje potrebe. To nije samo pitanje komercijale, već i duboko humano pitanje. Vidjećemo kako će se sve to odvijati. U svakom slučaju, razvijamo sa Srbijom neke dogovore o tome", rekao je Dodik nakon jučerašnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodao je da će se u tom pogledu ponovo morati razgovarati u narednim danima i sedmicama o tome na koji način se kretati kroz taj problem. Naveo je da je RS platila vakcine, a od toga nije dobila ništa.

"Smatram da je na neki način pomalo izigrana. Srpska pokušava da u narednim danima dobije određene količine ruske vakcine", rekao je on i dodao da smo dobili garancije koje moramo uslovno da prihvatimo da ćemo u toku februara imati oko 100.000 vakcina od Rusa.

"Nabavićemo i od Kineza i vjerujem da će konačno proraditi i zajednički projekat, tako da će i RS ući u projekat vakcinacije", rekao je Dodik.

U BiH je za 24 časa registrovano 330 novih slučajeva kovida-19, dok je preminulo 16 osoba. U FBiH juče je zabilježeno 180 novooboljelih, a 11 zaraženih virusom korona je izgubilo život, u RS u istom periodu novozaraženo je 137 osoba, a prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, dok je u Brčko distriktu evidentirano 13 oboljelih od kovida-19.

Zdravstvu 12 miliona

Kompenzacioni fond RS odobrio je juče 15,5 miliona KM, od čega za nabavku zaštitne opreme za zdravstveni sektor od marta do septembra 12 miliona KM.

Radovan Višković, premijer RS, kazao je da je kiseonik jedna od ključnih stavki u liječenju pacijenata od kovida, a da je potrošnja nekoliko desetina puta veća nego u normalnim uslovima, te da su donijeli odluku da isplate dug za kiseonik koji ide prema dobavljačima od 2,1 miliona KM.

Naglasio je da se jedna od odluka ovog fonda odnosi na isplatu sredstava hotelijerima i ugostiteljima u skladu s odlukom o izdavanju vaučera za noćenja u ovim ustanovama od strane građana RS.

"Do sada je iskorišteno vaučera u vrijednosti od 324.000 KM, a pristiglo je 168 zahtjeva od strane hotelijera i turističkih agencija da se subvencionišu porezi i doprinosi za tri mjeseca", kazao je Višković, te dodao da će za oko 520 zaposlenih u  50 poslovnih subjekata isplatiti ove obaveze.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije