Društvo

BiH i dalje bez vakcine protiv HPV-a

BiH i dalje bez vakcine protiv HPV-a
Foto: N.N. | BiH i dalje bez vakcine protiv HPV-a

BANJALUKA - Iako Humani papiloma virus (HPV) može, prema riječima stručnjaka, izazvati i neka od najtežih oboljenja, poput raka grlića maternice, vakcine protiv ovog virusa u BiH još nema.

"U Republici Srpskoj zasad još nemamo vakcinu protiv HPV-a", istakli su za "Nezavisne" u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Federalnom zavodu za javno zdravstvo naveli su da ni u FBiH nema vakcine protiv HPV-a.

"U FBiH se vrši vakcinacija protiv deset zaraznih bolesti, a još nema vakcine protiv HPV-a", rekli su u Zavodu.

Arijana Elenkov, specijalista ginekologije i akušerstva, kazala je da HPV može dovesti čak i do karcinoma grlića maternice, vagine, vulve, anusa i penisa kod muškaraca.

"Genitalna infekcija HPV-om je polno prenosiva bolest. Grupa HPV ima preko 100 tipova virusa, od kojih je preko 30 polno prenosivo. U određenom broju slučajeva kod inficiranih osoba se neće razviti nikakvi simptomi i infekcija može spontano da nestane", pojasnila je Arijana Elenkov.

Prema njenim riječima, kod preostalog broja inficiranih će se manifestovati kao genitalne bradavice - kondilomi, intraepitelna neoplazija - prekarcinomski stadijum bolesti ili neki od već pomenutih karcinoma.

Navela je da tokom porođaja može doći do prenosa virusa sa majke na novorođenče, što, kako ističe, u određenom broju slučajeva može rezultirati laringealnim papilomima kod djeteta.

"Ne postoji lijek za infekciju HPV-om. Upotreba kondoma smanjuje učestalost karcinoma grlića, ali ne štiti u potpunosti od infekcije HPV-om", upozorila je Arijana Elenkov.

Prema nekim podacima, vakcinacija protiv HPV-a smanjuje rizik od raka.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kazali su da se u RS imunizacija obavlja u skladu sa Politikom unapređivanja zdravlja stanovništva u RS do 2020. godine.

"Kalendarom obavezne vakcinacije djece i omladine navodi se obaveza besplatne vakcinacije protiv deset zaraznih bolesti, a to su tuberkuloza, hepatitis B, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza, infekcija bakterijom Haemophylus influenza tip b, morbile, rubeola i zaušnjaci", istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da su sve to zarazne bolesti koje se ili javljaju masovno ili mogu imati tešku kliničku sliku.

Navode da je u RS omogućena i vakcinacija protiv infekcija izazvanih pneumokokom i meningokokom, osoba kojima je to preporučeno od strane nadležnog doktora medicine u skladu sa kliničkim indikacijama.

Prema podacima iz studije "HPV ne bira", koju su radili Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, Zavod zdravstvenog osiguranja Kanona Sarajevo i JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, vakcinacija sprečava nastanak i razvoj abnormalnosti epitela grlića maternice koje uzrokuju HPV tipovi koje sadrži ta vakcina.

"Postoje dva tipa vakcine: jedna koja je zaštita od četiri tipa HPV-a koji su uzrok 70% karcinoma, te tipovi 6 i 11, koji uzrokuju 90% kondiloma. Druga vakcina sprečava infekciju tipovima 16 i 18", navedeno je u ovoj studiji.

Kada je u pitanju vakcinacija protiv HPV-a u regionu, u Hrvatskoj je besplatna vakcinacija za djevojčice i dječake osmog razreda, kao i za srednjoškolce, dok se u Srbiji koristi samo kao komercijalna usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije