Društvo

BiH nabavlja lijek protiv korone

BiH nabavlja lijek protiv korone
Foto: N.N. | BiH nabavlja lijek protiv korone

SARAJEVO, BANJALUKA - Evropska komisija potpisala je okvirni ugovor o zajedničkoj nabavci s farmaceutskom kompanijom "Gilead" za snabdijevanje do 500.000 doza remdesivira, lijeka za terapiju oboljelih od virusa korona.

U ovoj zajedničkoj nabavci učestvuje 36 potpisnika sporazuma o zajedničkoj nabavci, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Sve zemlje učesnice sada mogu izdati svoje narudžbe za direktnu nabavku. U ovoj fazi to je jedini lijek s uslovnim odobrenjem za stavljanje u promet u EU za liječenje pacijenata s virusom korona kojima je potreban kiseonik.

"Obezbjeđujemo pristup remdesiviru za liječenje do 500.000 pacijenata kojima je to potrebno. U svojim naporima kako bismo obezbijedili dostupnost sigurne i efikasne terapije protiv virusa korona bićemo predani", navela je Stela Kjiriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Evropske komisije.

Dodala je da kroz zajedničke nabavke EU osnažuje zemlje širom Evrope da udruže snage i dobiju pristup vitalnoj opremi i lijekovima.

"Uvijek smo jači zajedno, a ovo je evropska solidarnost u akciji protiv kovida", istakla je ona.

U BiH je ponovo zabilježen negativni rekord u broju novih zaraženih od početka pandemije virusa korona u martu, i to njih 453 za 24 sata, a prijavljeno je pet smrtnih ishoda.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da je za 24 časa izvršeno testiranje 633 laboratorijska uzorka, od čega je na virus korona pozitivno 155 osoba.

"Prеmа mјеstu prеbivаlištа, 36 оsоbа je iz Bаnjаlukе, 11 iz Priјеdоrа, 10 iz Grаdiškе, dеvеt iz Istоčnоg Nоvоg Sаrајеvа, оsаm iz Zvоrnikа, sеdаm iz Biјеljinе, pо šеst iz Višеgrаdа, Istоčnе Ilidžе, Tеslićа i Šipоvа, pо pеt iz Sоkоcа i Fоčе, pо čеtiri iz Dоbоја, Lаktаšа i Trеbinjа, pо dviје iz Vukоsаvljа, Dеrvеntе, Kоzаrskе Dubicе, Lоpаrа, Mоdričе, Mrkоnjić Grаdа, Nеvеsinjа, Pаlа i Prnjаvоrа i pо јеdnа iz Bilеćе, Knеžеvа, Krupе nа Uni, Ljubinjа, Pеtrоvа, Srpcа, Stаnаrа, Ugljеvikа, Čеlincа i Šаmcа", navodi se u saopštenju.

Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo saopštili su da su za 24 časa prijavljena 1.604 uzorka, od kojih je 296 pozitivno na virus korona.

"Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Zavodu je za 24 časa prijavljeno pet novih smrtnih ishoda", navodi se u saopštenju.

Krizni štab FBiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH izdali su preporuke za planiranje javnih okupljanja u vrijeme pandemije virusa korona uoči predizborne kampanje, koja počinje 16. oktobra.

"Organizatori skupa moraju voditi računa o dozvoljenom broju lica, gustini i njihovom rasporedu, prirodi kontakta tokom događaja i obezbjeđivanju sjedećih mjesta, te mogućnosti organizacije na otvorenom, starosti posjetilaca i dužini trajanja događaja", navodi se u saopštenju.

Preporučili su da postoji spisak zvanica i posjetilaca te da je neophodno imati kontrolu ulaska na događaj.

Pola miliona za opremu za prikupljanje plazme

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o odobravanju 503.000 KM, kao dodatna sredstava za sufinansiranje projekta nabavke opreme potrebne za prikupljanje plazme od osoba koje su preboljele kovid-19 iz donatorskih sredstava Vlade Republike Srbije.

Nosilac projekta je Javna ustanova Zavod za transfuzijsku medicinu Republike Srpske. Liječenje plazmom zaraženih od korona virusa prva u regionu je započela Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije