Društvo

BiH ostaje bez mladih, njihov glas niko ne čuje

BiH ostaje bez mladih, njihov glas niko ne čuje
Foto: Zlatan Čekić | BiH ostaje bez mladih, njihov glas niko ne čuje

SANSKI MOST - Bosna i Hercegovina će za svega nekoliko godina postati zemlja staraca ukoliko se ne uspostave politike koje će zadržati mlade ljude u zemlji.

Ovo je istaknuto na skupu u Sanskom Mostu održanom u petak, u organizaciji Unije za održiv povratak i integracije BiH.

Učešće na ovome skupu uzeli su predstavnici nekoliko omladinskih organizacija iz Prijedora, Prnjavora i grada domaćina, a cilj svega je bio da mladi detektuju najveće probleme u zemlji i razloge odlaska.

"U fokusu naše organizacije u posljednjih deset godina su migracije iz Bosne i Hercegovine. U početku su to bili ne tako masovni odlasci, često i ilegalni, u inostarnstvo, ali sada su dosegli razmjere iseljavanja", istakla je Mirhunisa Zukić, predsjednica pomenute organizacije.

Kaže kako su još na početku upozoravali vlasti na migracione procese, koji su vremenom dobili potpuno legalnu formu u vidu potražnje za radnom snagom u Evropskoj uniji.

"Prema našim procjenama, preko 500.000 ljudi je u pomenutom periodu odselilo iz Bosne i Hercegovine u potrazi za boljim životom i sigurnijim društvom, a 70 posto od te populacije čine mladi. Alarmantno je da iseljavaju čitave porodice s djecom i zemlja ostaje bez demografske supstance. U međuvremenu, domaće vlasti nisu učinile ništa kako bi zaustavile taj proces i popravile položaj mladih u današnjem društvu", kazala je Zukićeva.

Mladi koji su prisustvovali događaju za odlazak navode više razloga, a najčešće pominjani su nestabilna i nesređena politička situacija, te ekonomski problemi u društvu.

"Mislim da mladi odlaze jer se u Bosni i Hercegovini osjećaju nesigurno, retorika koju svakodnevno možemo čuti ne ulijeva nimalo povjerenja u sigurnost. Zatim tu su ekonomski razlozi, male i nedovoljne zarade, odnos poslodavca prema radnicima, loše obrazovanje, zdravstvo i druge usluge", kaže Ajla Zukić, jedna od učesnica ovog skupa.

Dodaje kako su mladi posebno osjetljivi na nepravdu, korupciju, nepotizam i ostale negativne društvene pojave koje urušavaju povjerenje prema društvenim institucijama.

Ozdravljenje ukupnog društvenog ambijenta i život dostojan čovjeka, depolitizacija društva, borba portiv nepotizma, kriminala i korupcije, među glavnim su zahtjevima mladih.

"Ukoliko se u narednim godinama nešto radikalno ne promijeni, Bosna i Hercegovina će ostati bez najvitalnije populacije, što je smrt za svako društvo", smatra Faruk Jakupović, također jedan od učesnika ovog događaja.

Ovom prilikom je istaknuto kako je Sanski Most odabran za jednog od domaćina ovakvog skupa iz razloga što je u posljednjih deset godina jedna od sredina koja prednjači kada je riječ o iseljavanju mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije