Društvo

BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina protiv korone

BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina protiv korone
Foto: N.N. | BiH potpisala ugovor o nabavci vakcina

SARAJEVO - Siniša Ilić, zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u svojstvu svjedoka, potpisao je danas u Sarajevu Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI).

Ugovor je potpisan nakon što je Savjet ministara usvojio informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za kovid 19 /Kovaks/ i dao saglasnost za potpisivanje, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

"Potpisivanjem Ugovora pokrenut je za stanovnike BiH izuzetno značajan postupak nabavke vakcine za kovid 19 kroz Instrument za globalni pristup. To ne znači da BiH i Republika Srpska zatvaraju vrata za druge dobavljače vakcina. Pažljivo ćemo pratiti i šta se događa sa ruskom vakcinom i procjenjivati šta je najbolje za naše stavnovništvo", istakao je Ilić.

On je naveo da je osnovni zadatak institucija u ovom trenutku da postupe u interesu zaštite zdravlja građana, te da današnjim potpisivanjem ugovora ne zatvaraju vrata nikome, a posebno vakcini čija je upotreba već počela u Ruskoj Federaciji.

Odlukom Savjeta ministara predviđeno je da će obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama, u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za kovid 19, snositi institucije entiteta, odnosno Brčko distrika, a na osnovu potreba koje su prethodno iskazali.

U saopštenju se dodaje da je Savjet ministara prethodno odobrio 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova za troškove skladištenja, špedicije i prevoza vakcina proistekle iz današnjeg ugovora.

Biće pokrenut i postupak pribavljanja spoljne garancije za osiguranje pokrića obaveza po potpisanom Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za kovid 19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije