Društvo

BiH potreban zakon o medijima

BiH potreban zakon o medijima
Foto: N.N. | BiH potreban zakon o medijima

BANJALUKA - BiH je hitno potreban zakon o medijima i jedna je od rijetkih zemalja u Evropi koja ga još nema, poručeno je na pres-konferenciji Mreže alumnista Škole za političke studije Savjeta Evrope, koju čine predstavnici medija, političara i nevladinih organizacija.

Oni su, predstavljajući izvještaj o stanju medija, konstatovali u utorak da je ovaj zakon važan kako bi se uredili odnosi i obaveze novinara i urednika, ali i poboljšala transparenost vlasništva nad medijima, kao i rad javnih servisa i obezbijedila njihova puna nezavisnost.

Poseban problem, kako su istakli, predstavljaju portali, koji su glavni izvori lažnih vijesti i neprovjerenih informacija, a naveli su i primjere objavljivanja fotografija razornog potresa u Italiji predstavljajući ih slikama iz Petrinje, koju je nedavno pogodio potres. Takođe, naglašeno je da je mnogo lažnih vijesti bilo i tokom pandemije korona virusa, koje su prouzrokovale brojne probleme u odnosima s javnosti.

Marija Milić, koautorka izvještaja, upozorila je da je javnost izgubila povjerenje u medije te da je takva situacija opasna za razvoj demokratskog društva. Naglasila je i da je potrebno raditi na medijskom opismenjavanju građana, kako bi bili u stanju da sami prepoznaju lažne vijesti, a dodala je i da je potrebno razmišljati o ukidanju komentara ispod tekstova objavljenih na internetu.

Đorđe Vujatović, koautor izvještaja, upozorio je na klijentelistički odnos pojedinih medija prema političkim centrima, ali i na netransparentnost u vlasništvu u pojedinim medijima. Jedan od ciljeva ovog projekta Mreže alumnista Škole za političke studije je, kako je naglasio, pomoći medijima da budu ravnopravni partner u dijalogu koji će se voditi s političkim predstavnicima i ostalim faktorima u društvu kada se radi o profesionalnosti medija.

Denis Šulić, potpredsjednik Narodne skupštine RS i koautor izvještaja, i Mario Mikulić, poslanik u Parlamentu FBiH, pozdravili su ovaj prvi korak u dijalogu koji će uslijediti i dodali da je važno da i mediji i političari povrate povjerenje javnosti.

U izvještaju je naglašeno da su mediji BiH pod konstantnim političkim i ekonomskim pritiskom, što se odražava i na pad kvaliteta pojedinih medija, a predložili su i nekoliko mjera koje bi mogle pomoći jačanju medijskog kvaliteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije