Društvo

BiH usklađena sa Evropom

BiH usklađena sa Evropom
BiH usklađena sa Evropom

SARAJEVO - Evropska komisija svjesna je impresivnog napretka BiH u oblasti identifikacionih dokumenata, posebno u dijelu koji se odnosi na usklađenost sa standardima u vezi sa trećom generacijom /SAC/ pasoša, konstatovano je na sastanku zvaničnika Evropske komisije i predstavnika institucija BiH, u okviru Mehanizma za praćenje dešavanja nakon liberalizacije viznog režima.

U saopštenju Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/ navodi se da je na jučerašnjem sastanku, na kojem je zaključeno da bezbjednost identifikacionih dokumenata u BiH može biti smatrana usklađenom sa EU/ICAO standardima, prisustvovao i direktor IDDEEA Siniša Macan.

Istaknuto je i da je neophodno nastaviti kontinuirano unapređenje sistema identifikacionih dokumenata u skladu sa standardima i preporukama.

Izdavanje SAC pasoša u BiH počelo je 1. oktobra ove godine, dva mjeseca prije roka koji je EU postavila članicama za početak izdavanja ovih pasoša - od 1. decembra.

Istaknuti su i uspješna saradnja i dobar rad nadležnih MUP-ova koji provode upravne postupke i nadležni su i odgovorni za izdavanje identifikacionih dokumenata.

Naglašeno je da je prioritetno da federalni MUP, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i organi Brčko distrikta, u saradnji sa lokalnim organima vlasti, završe obaveze usmjerene ka potpunoj digitalizaciji matičnih knjiga, što će izdavanje identifikacionih dokumenata učiniti još sigurnijim, bržim i efikasnijim.

Osim toga, naglašen je i značaj kontinuiranog provođenja antikorupcionih program i inspekcijskih nadzora službenika koji rade na izdavanju identifikacionih dokumenata i na postupcima upisa u matične knjige, kao kontinuiranog provođenja programa edukacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije