Društvo

BiH za dvije godine napustilo 300 ljekara

BiH za dvije godine napustilo 300 ljekara
BiH za dvije godine napustilo 300 ljekara

Njemačkoj će do 2020. godine biti potrebno najmanje 20.000 stranih medicinskih radnika, ljekara, anesteziologa, patologa, zbog čega će se BiH tek suočiti s odlivom bijelih mantila i kolapsom zdravstvenog sistema, upozorio je prim. dr Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

On tvrdi da je u posljednje dvije godine našu zemlju napustilo 250 do 300 ljekara.

Olakšice Njemačke

''S obzirom na to da Njemačka želi mlade ljude, sposobne, dobro obrazovane, ukinuli su nostrifikacioni ispit kojim su se štitili korpusi od dolaska radne snage. Zbog ovih olakšica ostat ćemo bez najvitalnijeg dijela ljekarskog tkiva. Sada je našim ljekarima i medicinarima dovoljno samo da nauče jezik i odmah dobivaju posao. Također, dešava se i to da Njemačka mijenja zakon o strancima, radi lakšeg uposlenja strane radne snage, dok njemački ljekari odlaze u skandinavske zemlje, jer imaju bolje plaće'',  pojašnjava Drljević, piše Avaz.

On ističe da se do sada već pokazalo da je Njemačka primamljiva zemlja za mnoge naše kadrove te da će ove pogodnosti mnogi mladi zasigurno iskoristiti kao svoju životnu priliku. Pojašnjava da je broj ljekara koji godišnje napuste našu zemlju veći od podataka koje imaju ljekarske komore, s obzirom na to da mladi koji završe medicinski fakultet nemaju obavezu da se prijave u registar ljekarske komore.

''Problem je što nam ostaje vremešni kadar, jer pojedini specijalisti imaju 55 i 60 godina, što znači da za deset godina neće imati ko da preuzme zdravstvene sisteme. Dešava se da mladi ljekari uzimaju specijalizacije, potom upisuju kurs njemačkog jezika i po završetku specijalizacije odlaze iz BiH'',  pojašnjava Drljević.

Razlozi odlaska, kako kaže, jesu loš socioekonomski status doktora medicine, teško dugotrajno školovanje koje se kasnije ne isplati, nemogućnost edukacije, niske plaće, koje su kod specijalizanata medicine oko 1.300 KM.

Standard EU

Standard Evropske unije je da 362 ljekara idu na 100.000 stanovnika. U BiH je ta situacija dosta gora, jer nam nedostaje 3.000 ljekara. Dodaje da naši ljekari, osim Njemačke, odlaze i u Hrvatsku i Sloveniju.

'' BiH ima 16 ljekara na 10.000 stanovnika, odnosno 160 na 100.000 stanovnika, što je dosta manje nego što to predviđaju standardi'',  kaže dr. Drljević te dodaje da našoj zemlji najviše nedostaje psihologa, patologa, anesteziologa...

Nadležni šute

S ovim gorućim problemima, istakao je Drljević, upoznato je i Federalno ministarstvo zdravstva, kako bi se određenim stimulativnim mjerama ljudi pokušali zadržati ili vratiti.

''Čini mi se da politika još nije spremna da prihvati struku kao partnera. Novom federalnom ministru zdravstva Vjekoslavu Mandiću do sada sam se obraćao dva puta kako bismo razgovarali o pitanjima osiguranja ljekara od ljekarske greške. Ni ovaj ministar nema pretjerano interesa za struku, koju predstavljaju komore'', zaključio je Drljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije