Društvo

Biciklijada "Vjetrenica - Trebinje": Bicikli umjesto "ćire"

Biciklijada "Vjetrenica - Trebinje": Bicikli umjesto "ćire"
Foto: N.N. | Biciklijada "Vjetrenica - Trebinje": Bicikli umjesto "ćire"

TREBINJE - Biciklistički klub Leotar iz Trebinja organizovao je danas biciklijadu koja se pod nazivom "Ćirinom prugom Vjetrenica - Trebinje" u nekoliko posljednjih godina odvija na stazi kojom je nekad išla uskotračna pruga.

U pitanju je dio projekta prekogranične saradnje BiH i Hrvatske, u okviru koga je nekadašnja uskotračna pruga kojom je vozio popularni "ćiro" pretvorena u biciklističku stazu.

Desetak članova Biciklističkog kluba Leotar krenuli su u ranim jutarnjim satima iz Trebinja prema Zavali, opština Ravno, gdje se nalazi čuvena pećina Vjetrenica, odakle svake godine biciklijada i kreće tačno u podne, a na ovom mjestu ih čekaju biciklisti iz drugih hercegovačkih opština, ali i iz susjedne Crne Gore, kuda je ova pruga nekada prolazila.

"U pitanju je biciklistički karavan, u okviru koga učestvuju i mlađi i stariji biciklisti pa, iako nas je sve pomalo omeo virus korona, ali i činjenica da je danas katolički Uskrs, zbog čega naše kolege Hrvati nažalost neće učestvovati, važno je da je biciklijada održana", rekao je pred polazak iz Trebinja Blagoje Rosandić, predsjednik ovog biciklističkog kluba.

Kaže da je na ovom svojevrsnom karavanu prije tri godine učestvovalo oko 150 biciklista, te da bi se taj broj sigurno ponavljao i narednih godina da nije bilo prvenstveno pandemije korona virusa, ali i nekih drugih okolnosti, što ipak nije spriječilo barem nekolicinu njih da nastave ovu tradiciju.

Napominjući da je staza dugačka oko 50 kilometara u jednom pravcu, što svim onim biciklistima koji su vozili iz Trebinja do Zavale i nazad čini dvostruko dužu rutu, Rosandić objašnjava da ona nije zahtjevna i da je njome lako voziti, tako da će je moći preći i trojica  najmlađih biciklista od 13 i 14 godina.

Među njima je najmlađi bio trinaestogodišnji Aleksa Tasovac, koji je član ovog kluba oko pola godine, ali je već vozio duže rute.

"Bicikl vozim od ranog djetinjstva pa imam dosta vještine i kondicije, tako da mislim da ću ovu stazu uspjeti uspješno savladati - u oba smjera naravno", kazao je Aleksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije