Društvo

Pratite nas na Google news

Bihać obustavlja dovod vode i odvoz smeća za kamp Vučjak

Bihać obustavlja dovod vode i odvoz smeća za kamp Vučjak
Foto: N.N. | Bihać obustavlja dovod vode i odvoz smeća za kamp Vučjak
N.N.

BIHAĆ - Kamp Vučjak kod Bihaća mogao bi danas da bude ugašen ukoliko gradske vlasti sprovedu odluku o prestanku pružanja podrške za neadekvatnu lokaciju za prihvat migranata.

Gradske vlasti za danas su najavile obustavu dovoda vode i odvoza smeća iz Vučjaka.

U Bihaću će danas biti održan sastanak Operativne grupe za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Na sastanku će, između ostalog, biti riječi i o budućnosti kampa Vučjak.

Kamp je od najviših humanitarnih instanci proglašen katastrofalnim zbog izuzetno loših uslova boravka. Evropska unija više puta je opomenula lokalne i institucije na nivou BiH da pronađu novu lokaciju, ali nijedan dosadašnji prijedlog nije naišao na odobrenje Brisela.

Kako Klix javlja, budućnost kampa zavisi od rezultata sjednice Operativne grupe, koja bi mogla da podrži odluku o gašenju kampa Vučjak, odnosno prekidu podrške za ovu lokaciju koja je proglašena nehumanom i van standarda UN-a i EU.

Ukoliko se to desi, Krajina i Bihać suočili bi se sa nekoliko stotina nezbrinutih migranata.

U ovom kampu je prošle sedmice bilo čak 2.000 migranata, ali su oni postepeno odlazili prema Hrvatskoj u namjeri da pređu granicu.

Crveni krst je ranije upozorio da bi gašenje ionako neadekvatnog kampa, uzrokovalo humanitarnu krizu jer bi migranti u Vučjaku ostali bez organizovanog obroka.

Crveni krst je zbog katastrofalnih uslova prvo najavio povlačenje iz kampa, ali je zbog humanitarnih i moralnih razloga odustao od te namjere.

Podsjećamo, Operativna grupa za koordinisanje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu ranije je zabranila objektima Bira i Miral produžavanje ugovora o iznajmljivanju za smještaj migranta, jer nisu osnovani kao specijalizovane ustanove namijenjene za prihvat i smještaj lica koja traže azil u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.

(Klix)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije