Društvo

Bihaćka bolnica ne može bez zaduživanja

Bihaćka bolnica ne može bez zaduživanja
Foto: N.N. | Bihaćka bolnica ne može bez zaduživanja
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Vlada USK dala je zeleno svjetlo za zaduženje Kantonalne bolnice u Bihaću u iznosu od dva miliona maraka, kako bi se obezbijedili nesmetan rad i finansijska likvidnost ove zdravstvene ustanove.

Prema riječima kantonalnog premijera Huseina Rošića, radi se o zaduženju kojem oni pribjegavaju svake godine kako bi mogli uopšte funkcionisati.

"Evo, u posljednje vrijeme dobijam dopise od rukovodstva bolnice kako ponovo imaju probleme s dobavljačima i ovo je jedini način da se trenutna situacija prevaziđe", rekao je Rošić.

Međutim, on je dodao kako konačnu odluku o zaduženju mora donijeti Skupština USK, ali da je pitanje da li će ona uopšte zasjedati zbog izborne kampanje i predstojećih općih izbora u BiH.

"Moram konstatovati kako je rukovodstvo bolnice ove godine zakasnilo s procedurom u vezi s kreditom i ne znam šta će se dešavati u narednom periodu s njihovim zahtjevom", kazao je Rošić.

Direktor ove zdravstvene ustanove Smail Dervišević rekao je kako je finansijska situacija u Kantonalnoj bolnici alarmantna i teška, te se u velikoj mjeri odražava na normalno poslovanje.

"Višegodišnje akumuliranje troškova rezultiralo je u proteklim godinama nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve je to često dovodilo do blokada računa i prinudnih naplata i s tim se svakodnevno susrećemo", rekao je Dervišević.

On je dodao kako su takve situacije u proteklom periodu rješavane pozajmicama ili kreditima, pa se godinama stvarao začarani krug zaduženosti, a stari krediti se vrajaću novim. Ovaj problem su prije nekoliko mjeseci pokušali riješiti tako da Kantonalna bolnica podigne kredit u iznosu od 14 miliona maraka, kako bi se očistila sva dugovanja, ali prijedlog na kraju nije dobio odobrenje Skupštine USK.

Dodatni problem predstavlja i to što bolnica i dalje radi smanjenim kapacitetima, s obzirom na to da još nisu obnovljeni svi odjeli ove zdravstvene ustanove stradali u velikom požaru prije nešto više od dvije godine.

Dosad je u obnovu utrošeno oko tri miliona maraka, a prema procjenama za potpunu sanaciju potrebno je uložiti još toliko.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

Omer

manemoj

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije