Društvo

Bijeda i neimaština tjera penzionere pred Vladu FBiH: Došlo do grla, puzeći ćemo na proteste

Bijeda i neimaština tjera penzionere pred Vladu FBiH: Došlo do grla, puzeći ćemo na proteste
Foto: Nedžad Uglješa | Bijeda i neimaština tjera penzionere pred Vladu FBiH: Došlo do grla, puzeći ćemo na proteste

SARAJEVO - Penzioneri u Federaciji BiH kažu da će u srijedu (25. oktobra) doći na proteste ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu "makar i puzeći" jer im je došlo "do grla".

Penzioneri s kojima je juče razgovarala ekipa "Nezavisnih" ističu da ne mogu više da žive u bijedi i neimaštini, te da bez pomoći vlastite djece, ukoliko rade, ne bi mogli sastavljati kraj s krajem.

Marija Medić, penzionerka iz Sarajeva, kaže za "Nezavisne" da će izaći na proteste i da je odavno trebalo da ih održe.

"Dijete moje, gluva sam i invalid sa štakom, ali bih izašla da protestujem. Davno je trebalo da izađemo. Eno, u Hrvatskoj su prije tri mjeseca ponovo povećali penzije, a nama i kad povećaju, daju nam crkavicu, da se i ne osjeti", kaže Marija.

Živi od 326 KM penzije. Ističe da joj ne pomaže sin, ne bi mogla kupiti ni lijekove.

"Sin mi je profesor. Sedmično ima samo dva dana časove, pa ono što zaradi plati režije i meni lijekove, a ja svoju penziju trošim na hranu", kaže Marija.

Penzionera Kadriju Hašimovića zatekli smo u šetnji. Kaže da je protest neophodan i da bi on došao, ali pošto je stopostotni invalid (skoro slijep zbog dijabetesa i slabo pokretan), upitan je njegov dolazak.

Kaže da penziju, koja je vrlo mala, dobija iz tri države.

"Iz Makedonije dobijam 120, iz Srbije 150, a iz BiH 80 KM. Sreća je da imam dva sina elektroinženjera i suprugu koja je u snazi i još može da se brine za mene", kaže on.

S njim u šetnji je bio njegov kolega Fuad Maslić, koji je bio predsjednik Udruženja penzionera na Grbavici - Novo Sarajevo. Ističe da je više puta Mehmedaliji Rapi, predsjedniku Udruženja penzionera FBiH, govorio da ne treba da vjeruje federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

"On laže", kaže Maslić.

Priča da je bio potpukovnik prije rata, te da ima najmanju penziju od svih njegovih kolega u regionu.

"Moja penzija je 500 KM. Djeca mi pomažu. Bogu hvala na njima jer bez njih ne bih lijepo živio", kaže Maslić.

Bivši sarajevski prosvjetni radnik Slobodanka Dizdarević kaže da bez djece ne bi dobro živjela iako joj je penzija 750 KM.

"Veliki je stan u kojem živim. Režije su više od 350 KM, a bez dječje pomoći ne bih mogla sebi da priuštim neke stvari kao sada", kaže Slobodanka, koja ne vjeruje da će doći do protesta, jer će se, kako je rekla "Rapa opet dogovoriti".

Podsjećamo da su penzioneri odlučili da na svoj dan, Dan penzionera (25. oktobar), izađu na proteste kako bi ukazali na loš status najstarije populacije. Prošlog mjeseca u FBiH je bilo registrovano 410.000 penzionera.

Mehmedalija Rapa, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, kaže da je dolazak organizovan i ograničen, kako ne bi bilo blokada. Očekuju da će biti između 12.000 i 15.000 penzionera iz svih krajeva FBiH. 

Zbog teškog života čelnici Udruženja penzionera su od Vlade FBiH zatražili povećanje penzija. Međutim, i pored obećanja, novog prijedloga zakona o PIO još nema, a iz Udruženja tvrde da je "zapeo" u resornom ministarstvu. Odgovor iz Ministarstva šta je sporno i zašto prijedlog ne šalju Parlamentu nismo juče dobili.

Parlamentarci zavisno iz kojeg bloka dolaze, vladajućeg ili opozicionog, imaju različito mišljenje u vezi s protestima.

Tako Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Predstavničkom domu FBiH, smatra da bi čelnici Udruženja trebalo da nastave pregovore s Vladom, a ne da izlaze na proteste.

"Vjerujem da  ima volje da se ispune zahtjevi penzionera, ali ne znam kolike su mogućnosti. Ne bi smjeli narušiti stabilnost Penzionog fonda", kaže Osmanović.

S druge strane, Elvir Karajbić, šef Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu FBiH, ističe da Vlada vara penzionere već tri godine i da nema povećanja penzija. Prema njegovom mišljenju, sporan je i novi zakon, jer je on, kako ističe, nepovoljan za penzionere i otvara mogućnost ne povećanja, nego i smanjenja penzija ukoliko se Fond ne bude punio dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije