Društvo

Bijeli pokrivač zatvorio škole, u Driniću vanredno stanje

Bijeli pokrivač zatvorio škole, u Driniću vanredno stanje
Foto: Jelena Đurđević | Bijeli pokrivač zatvorio škole, u Driniću vanredno stanje

BANJALUKA, DRINIĆ, KRUPA NA UNI - Zbog obilnog snijega koji je okovao većinu gradova u BiH pojedini putevi su bili neprohodni, a u Krupi na Uni obustavljena je nastava u Hašanima i Buševiću, kao i u Driniću, gdje je na snazi vanredno stanje.

Nekoliko domaćinstava na Manjači, kod Banjaluke, u četvrtak je bilo odsječeno zbog visokih snježnih nanosa, a mještani su se morali ranije obezbijediti s hranom.

Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite, rekao da je u Krupi na Uni bilo neprohodno nekoliko nekategorisanih puteva, ali da je snabdijevanje vodom i strujom bilo uredno. Dodao je da je upućen zahtjev Vladi RS za pomoć u nafti radi čišćenja seoskih puteva, koje obavaljaju mještani traktorima.

Načelnik Krupe na Uni Mladen Kljajić rekao je da problem prilikom čišćenja predstavlja snijeg koji je ranije pao i da nema prostora za čišćenje novog snijeg, a visina snježnog pokrivača u četvrtak je bila 67 centimetara na mjernom mjestu, ali u pojedinim dijelovima opštine je i više od 80 centimetara.

Snijeg je velike probleme uzrokovao i u opštinama Drvar i Glamoč, gdje su snježni nanosi i viši od dva metra. Na području Banjaluke glavne saobraćajnice ujutro nisu bile očišćene, a ugaženi snijeg stvarao je velike probleme, što je uzrokovalo i otežano odvijanje saobraćaja. U toku dana ovaj problem je riješen.

Vozači su posebno morali da obrate pažnju na dionice Sarajevo - Sokolac, Trnovo - Foča, Banjaluka - Kneževo - Turbe, Kotor Varoš - Teslić. Na regionalnom putu Ulog - Klanci, na prevoju Morine, saobraćaj je privremeno bio obustavljen zbog snježnih smetova.

Snijeg je dobrodošao strnim usjevima jer će omogućiti akumulaciju vlage u zemljištu i zaštititi ih od niske temperature, a odmah nakon njegovog topljenja neophodno je žita prihraniti i zaštititi. Neposredno prije snijega primijećena je bolest na usjevima pšenice i ječma, a preporuka je da se kada okopni snijeg uradi zaštita.

U petak će biti nešto toplije, a u subotu se očekuje prodor hladne vazdušne mase sa sjevera, koja će usloviti hladno i nestabilno vrijeme sa snijegom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije