Društvo

Pratite nas na Google news

Bik Robi pobjednik "Grmečke koride"

Bik Robi pobjednik "Grmečke koride"
Foto: SRNA | Bik Robi pobjednik "Grmečke koride"
Srna

OŠTRA LUKA - Pobjednik 245. "Grmečke koride", koja je danas održana na Popovića brdu kod Oštre Luke, je bik Robi, vlasnika Milorada Milekića iz Bjelajca kod Mrkonjić Grada.

Zimonja, bik vlasnika Mufida Čehića iz Skucanog Vakufa pobjednik je današnjeg nadmetanja bikova u srednjoj kategoriji.

Pred više stotina ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja, na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je danas ukrstilo osam bikova u srednjoj kategoriji, teških od 850 kilograma i osam bikova preko ove težine u teškoj kategoriji.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz Potkozarja, Podgrmeča, ali i ostatka BiH, i koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar je otvarajući ovaj turistički brend opštine istakao da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima, upravo onako kako su je naši stari prenijeli sve do danas.

"Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju", rekao je Stanar.

Predsjednik Udruženja "Grmečka korida 1772" Neno Dobrijević je izjavio da je Petar Kočić danas aktuelniji nego ikad.

"Korida je borba našeg naroda za slobodu, borba dobra i zla, borba malog našeg Jablana i velikog Rudonje je simbol te borbe za slobodu", rekao je Dobrijević.

Sa Popovića brda prenesena je jasna poruka – korida je za Grmečlije mnogo više od nadmetanja, i ta tradicija mora da se nastavi, a organizatori ovogodišnje koride još jednom su obećali da će učiniti sve da se korida naredne godine održi na mjestu gdje je sve i počelo – Međeđem brdu.

Ova manifestacija prije posljednjeg rata održavana je na Međeđem brdu u Sanskom Mostu. Egzodusom srpskog stanovništva na područje Oštre Luke i korida je 1997. godine preseljena na Popovića brdo.

Najstarijom koridom na Balkanu završene su ilindanske svečanosti, povodom krsne slave opštine Oštra Luka.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije