Društvo

Bileća: Pomen i izložba "Doncima u čast"

Bileća: Pomen i izložba "Doncima u čast"
Foto: N.N. | Bileća: Pomen i izložba "Doncima u čast"

BILEĆA - Zavičajni klub "Osvit" iz Bileće organizovao je ovog vikenda manifestaciju "Doncima u čast", posvećenu ruskom Donskom kadetskom puku, koji je nakon Oktobarske revolucije u Rusiji boravio u Bileći od 1921. do 1926. godine.

Osim pomena umrlim i poginulim pripadnicima Donskog puka, koji imaju svoje posebno mjesto u Gradskom groblju u Bileći, kao i ruskim dobrovoljcima koji su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dali živote za Republiku Srpsku, manifestacija je nastavljena obilaskom Parka umjetničkih skulptura u Bileći, među kojim je i rad mlade ruske vajarke Ilje Mišanin "Slavjanska braća".

Doncima u čast otvorena je i izložba fotografija "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi", kao i prigodno predavanje naučnih radnika na temu ruske emigracije u Hercegovini, sa prikazanim filmom "Ruska emigracija u Bileći početkom 20 vijeka", autora Dejana Puhala.

"Donski kadetski korpus u našoj opštini ostavio je vidan i neizbrisiv trag u školstvu, kulturi, zdravstvu, građevini i zanatstvu, a ova manifestacija je naš mali dug prema njihovim velikim zaslugama i uvertira za dešavanja koja smo planirali organizovati na jesen, a povodom obilježavanja 100 godina dolaska Donskog kadetskog korpusa u Bileću", kaže predsjednik "Osvita" Miodrag Hrnjez Ljumo.

Treći sekretar Ambasade Ruske Federacije u BiH Artem Kutsepalov, koji je prisustvovao manifestaciji, poručio je da su Rusija i Balkan vezani nevidljivim i snažnim mostom koji spaja naše narode već stoljećima te da će i ovaj događaj nadograditi iskreno bliske odnose.

"Drago mi je da su bili dobrodošli na Balkan i da se mogli živjeti, raditi i biti korisni. Raduje me što su bili uključeni u javni život Bileće. Dobar primjer je i ljekar u Bolnici u Bileći doktor Mitrofan Simeunović Popov", podsjetio je Kutsepalov.

U Gradskom groblju u Bileći nalaze se 22 groba pripadnika Donskog kadetskog korpusa, među kojim su i jedan sveštenik i jedan general, od čega je šest grobova posebno ograđeno u "Rusko nebo".

Pored "Ruskog neba" je i spomenik Sergeja Velimiroviča Maleška, ruskog dobrovoljca, koji je prešao 3.000 kilometara da bi se borio i poginuo za Srpsku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije