Društvo

Bileća u dugovima, načelnici prebacuju krivicu

Bileća u dugovima, načelnici prebacuju krivicu
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Bileća grca u dugovima, plate kasne mjesecima

BILEĆA - Aktuelno rukovodstvo Bileće susreće se sa ogromnim izazovima - opština duguje oko 17,5 miliona KM, račun joj je često u blokadi, plate zaposlenih u opštinskoj administraciji kasne mjesecima, a možda i najgore od svega je to što su mjesečni izdaci veći od prihoda u lokalni budžet.

I dok neki tvrde da sve to ukazuje da je opština u bankrotu, opštinski načelnik Veselin Vujović, kojeg je za tu funkciju kandidovao SDS, ocjenjuje da to nije tačno i da će se opština u jugoistočnom dijelu Srpske iščupati iz problema koje je, kako kaže, naslijedio od svog prethodnika Miljana Aleksića (SNSD).

"Mi smo od prethodne vlasti naslijedili dug od skoro 20 miliona maraka i taj dug smo uspjeli smanjiti za oko 2,5 miliona. Normalno da je to ogroman dug koji nas davi i dan-danas. Naslijedili smo dug prema Poreskoj upravi od 3,6 miliona KM, za kredite 2,5 miliona. Tu su i dugovi raznim dobavljačima. Sve je to nama palo na vrat. Da ne bi zastarjelo u tri godine, ljudi su nas tužili, te tužbe su došle na naplatu. Naš račun je u svakom mjesecu maltene više od pola dana bio u blokadi", pojašnjava Vujović.

I jeste, priznaje, teška situacija, ali nije bezizlazna niti onakva kakva je bila prije tri godine.

"Pričaju da je opština Bileća pred kolapsom, da smo mi nesposobni. A neće da kažu istinu narodu - ko je doveo opštinu u ovakvo stanje. Dovela ju je prethodna vlast, SNSD-ova, što je primila toliki broj radnika, što dobavljačima nisu platili dugove, što su namjenska sredstva, koja je Vlada davala za asfaltiranje ulica, davali za plate da bi sve bilo 'sjajno i bajno', i što su uzimali pozajmicu od Hidroelektrana na Trebišnjici, i to 2016. dva miliona, a tri godine kasnije milion, da bi taj milion dali za plate", kaže Vujović za "Nezavisne novine".

Planirani ovogodišnji opštinski budžet je 11,5 miliona  KM i, kako sada stvari stoje, teško je da će taj iznos biti realizovan. Mjesečno im veći iznos dolazi na naplatu nego što prihoduju. Dio radnika ih tuži i za platu, a dio ne.

Posljednja plata za radnike koji ne tuže opštinu isplaćena je za oktobar 2023. godine, a za one koji su se odlučili za tužbu isplaćena je januarska. 

Novca fali, priznaje Vujović, ali i uvjerava - ova opština će biti spasena.

"Uspjeli smo u tri godine da smanjimo i broj radnika za oko 95. To nije mali broj. Sada imamo 192 radnika. I ima još viška", priča Vujović.

Zanimljivo je da prozvani Vujovićev prethodnik Miljan Aleksić kaže da je i on dug naslijedio od svog prethodnika, Dragana Babića.

"I ja sam naslijedio dug od prošlog načelnika. Ovima je sada važno samo da kukaju da smo mi ostavili dug. A oni, vidi se šta su uradili, otpustili su radnike u administraciji, plate nisu isplatili", rekao je Aleksić.

Aleksić ujedno tvrdi da nije tačno da je Vujović naslijedio 20 miliona duga.

"Nije u pitanju ni četvrtina od toga", kaže Aleksić u izjavi za "Nezavisne novine".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije