Društvo

Pratite nas na Google news

"Bira": Bivša tvornica bijele tehnike utočište oko 1.700 migranata

"Bira": Bivša tvornica bijele tehnike utočište oko 1.700 migranata
Foto: N.N. | "Bira": Bivša tvornica bijele tehnike utocište oko 1.700 migranata
Minja Šuković

BIHAĆ - Bande unutar kampa, prodavanje droge, fizički obračuni i silovanja, sve je ovo surova realnost bihaćkog migrantskog kampa "Bira".

Bivša tvornica bijele tehnike sada je utočište oko 1.700 migranata, pretežno iz Pakistana, Avganistana i Iraka.

U trenutku našeg prisustva u ovom kampu na ulazu smo se susreli s mladićem iz Pakistana, koji se nakon dva dana hoda pretučen vratio s hrvatske granice. S podlivima ispod oka vidno izmučen primljen je u "Biru".

"Zadnji put kada sam pokušao da pređem hrvatsku granicu desilo mi se isto, imam podlive na nogama od palica kojima su me tukli", ispričao mi je Hamid, takođe iz Pakistana, koji je stajao kraj mene dok smo posmatrali kako pretučeni mladić ulazi u kamp. Da migranti imaju problema s prelaskom hrvatske granice poznata je stvar, a Hamid nam je potvrdio da su tačni navodi da hrvatska policija pušta pse na njih. Hamid se nalazi u ovom kampu pet mjeseci i, kako ističe, uslovi unutar njega nisu dobri.

"U kampu je puno bandi, ovdje postoje ljudi koji prodaju drogu, kradu novac, čak i siluju", ispričao je.

U kampu je napeto, a posebno su izražene razmirice između Pakistanaca i Avganistanaca, koji se međusobno optužuju te između njih najčešće dolazi do sukoba.

"Vođe bandi prisiljavaju žene na seks, prijete im da će ih ubiti, a potom snimaju odnose s njima", naveo je Hamid.

Takođe je ispričao da je u kampu jako teško sačuvati novac te ukoliko bi iz bandi primijetili da imate novca, prate vas do banke, stave nož pod vrat i vi im morate predati sve što imate ukoliko želite ostati živi.

Hamid je svoju zemlju napustio, kako kaže, zbog nesuglasica sa državom, ali poput velikog broja migranata on je vjerovatno iz svoje zemlje pobjegao zbog sukoba sa zakonom, a njegov cilj je Italija.

Na samom ulazu u ovaj kamp nas je dočekala velika grupa mladih muškaraca raštrkanih po livadi ispred kampa i cijelom dužinom do glavne kapije.

Odmah u startu se osjetilo da je ovo nešto drugačiji centar te da je sigurnost na manjem nivou.

Miris unutar kampa je ustajao i dok smo prolazili kroz halu razni mirisi su se ispreplitali te smo na nekim mjestima otežano disali.

U sredini velike hale se nalazi šator u kojem su naslagani kreveti na sprat, što predstavlja svojevrsnu spavaonicu.

Prišao mi je mladić po imenu Sulejman. Kaže, ispričao bi svoju priču kako je došao u sukob s obezbjeđenjem u kampu.

Pokazao mi je šavove na usni i pustio video na kojem se vidi kako mu je lice krvavo.

Kako kaže, obezbjeđenje unutar kampa ga je pretuklo zbog cigareta koje je konzumirao unutar hale. Ovo je njegova strana priče, no obezbjeđenje u kampu nema ovlaštenja da daje bilo kakve izjave, stoga nismo uspjeli da dobijemo i drugu stranu priče te potvrdimo njenu istinitost.

Prema najavama, kamp "Bira" bi trebalo da bude zatvoren 15. novembra, jer tada ističe ugovor o zakupu prostora.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije