Društvo

Bišćani tuguju za vrijednim i uzornim sugrađanima

Bišćani tuguju za vrijednim i uzornim sugrađanima
Foto: N.N. | Bišćani tuguju za vrijednim i uzornim sugrađanima

BIHAĆ - Bili su pošteni i uzorni građani i radnici, kažu uglas u petak tužni Bišćani za Seada Mujića (56), Elvisa Salihodžića (46) i Admira Mulića (57), zaposlenike "Elektrodistribucije" iz Bihaća, koji su stradali u tragediji u hidroelektrani, kada je još sedam osoba povrijeđeno.

"Povrijeđeni su B.A. (36), K.R. (50) P.S. (52), D.Dž. (21), B.A. (22), D.M. (21) F.D. (38), svi iz Bihaća", kazao je Adnan Beganović, viši inspektor u Upravi policije MUP-a USK.

Podsjećamo, tragedija se dogodila u protekli četvrtak u Hidroelektrani "Una Kostela", nadomak Bihaća.

Kako su potvrdili u MUP-u USK, povrijeđena su tri radnika i četiri medicinska tehničara koji su pokušali da ukažu pomoć stradalima u ovoj tragediji. Svi povrijeđeni su zbrinuti u Kantonalnoj bolnici u Bihaću, s obzirom na to da su udisali otrovne plinove, a prema posljednjim informacijama, osjećaju se dobro i van su životne opasnosti.

Premijer USK Husein Rošić u petak  je u Kantonalnoj bolnici posjetio povrijeđene.

"Želim prije svega zahvaliti medicinarima na velikoj požrtvovanosti koju su pokazali tokom akcije spasavanja. Četvorici njih je ukazana medicinska pomoć i oni su sad izvan životne opasnosti. Bio sam jutros i u samoj hidroelektrani, gdje još uvijek traju istražne radnje o uzroku ove tragedije. Sigurnost radnika mora biti na prvom mjestu svakoj javnoj kompaniji i očekujem da će istraga otkriti eventualne propuste", izjavio je u petak Rošić.

On je rekao kao će posjetiti rodbinu poginulih radnika te također najavio kako će dan ukopa stradalih (nedjelja najvjerovatnije) biti proglašen danom žalosti u Unsko-sanskom kantonu.

Beganović je podsjetio kako je Policijska stanica u Bihaću u protekli četvrtak oko 13 sati primila telefonski poziv zaštitara koji je radio na obezbjeđenju hidroelektrane u Kostelima.

Prema njegovim riječima, on je policiju obavijestio kako je unutar  jedne prostorije objekta došlo do eksplozije kada su se u njoj nalazila četiri radnika koja su obavljala remont postrojenja. Pripadnici policije i vatrogasci, te medicinski radnici su izašli na mjesto nesreće.

Dolaskom do pomenute prostorije uočena su četiri tijela, od čega je jedno davalo znakove života. Medicinski radnici su uz pomoć tri zaposlenika hidroelektrane uspjeli izvući tijela iz prostorije u kojoj se dogodila eksplozija, te su im pokušali pružiti zdravstvenu pomoć. Svi su vozilima Hitne pomoći transportovani u Kantonalnu bolnicu u Bihaću, gdje su liječnici nakon više bezuspješnih pokušaja reanimacije proglasili smrt tri osobe, dok je četvrti radnik u teškom stanju hospitaliziran i sada je van životne opasnosti.

Okolnosti pod kojima se dogodila ova tragedija i kako je došlo do eksplozije i curenja plina još nisu precizno utvrđene i više odgovora na to pitanje treba dati istraga koju provodi Tužilaštvo USK.

 Nezvanično, uzrok nesreće je eksplozija plinskog aparata kojim su radnici obavljali radove.

Iz "Elektroprivrede BiH" je u četvrtak saopšteno da je do nesreće došlo prilikom čišćenja drenažnog sistema hidroelektrane, za vrijeme redovnog održavanja postrojenja.

Bila je u petak zakazana i obdukcija tijela stradalih na Odjelu patologije Kantonalne bolnice u Bihaću, nakon čega će se ustanoviti tačan uzrok smrti i usmjeriti dalja istraga. Poslije nalaza obudukcije biće poznat i dan i satnica dženaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije