Društvo

Bivši ministar Lijanović za dva bika s koride dao 650.000 KM

Bivši ministar Lijanović za dva bika s koride dao 650.000 KM
Bivši ministar Lijanović za dva bika s koride dao 650.000 KM

MOSTAR - Pred institucijama Federacije BiH naći će se ponovo informacija o raspodjeli poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u vremenu dok je federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bio Jerko Ivanković Lijanović.

Ovaj izvještaj napravila je komisija za raspisani konkurs u 2012. godini koje upozorava na brojne propuste, dok izdvojeno mišljenje trojice od petorice članova ukazuje na stravične razmjere kriminala i otvorena svjedočenja  ljudi koji su dobili poticaje kako im je nuđeno mito ili su sami htjeli da podmite komisiju, piše “Večernji list” u bh. Izdanju.

Aktualna Vlada Federacije BiH je pripremila zaključke prema kojima se traži prihvaćanje izvještaja o radu I nastavak daljih inspekcija.

Trojica od petorice članova komisije Ivica Mladina, Enver Mehmedović i Hajrudin Bećirević naveli su niz "bisera" kako se dijelio novac od poticaja, što ukazuje na drastične slučajeve zloupotreba.  

Ovaj "pikantni" izvještaju govori o tome da su "prioriteti kod odabira u Ministarstvu poljoprivrede imali podnosioci prijava koji su članovi NSRzB-a i rođačko-prijateljsko-teritorijalne veze”.

Analizom odluke da se zaključiti kako su glavni podnositelji prijava (njih 31), koji su dobili 100.000 KM i više, dobro ukomponovani u ovaj navedeni iznos, a oni s manjim iznosima, ispod 100.000 KM, popunjavaju prazninu do 13,755.302,89 KM".

Od toga, četiri kompanije su uzele gotovo 45% od ovoga iznosa, odnosno 7,3 miliona maraka. U pitanju su Buntić&Eco i Gajevine Dušići Kupres istog vlasnika koji je dobio 1,66 miliona maraka.

Hepoku iz Mostara su dodijeljena 2,4 miliona, Farmi Spreča i Teleopticu istog vlasnika 1,1 milion te kompaniji Bajra iz Travnika 2,99 miliona maraka.

Šokantna su svjedočanstva onih koji su svojom iskrenošću vjerojatno i nasmijali članove komisije, ali I  rasvijetlili nivo kriminalnih aktivnosti. Venco Anđelić iz Kiseljaka je 650.000 maraka dobio za dva bika koja vodi na koride, a objekti koje je prijavio da će izgrađivati su napravljeni prije deset godina. Zbog toga je načelnik Mladen Ramljak izrazio spremnost da svjedoči o kriminalu.

Omer Jajić iz Kalesije dobio je 136.000 maraka za stočarski objekt, a kada je inspekcija došla na njegov ranč, "radnici su se razbježali jer im se ne plaćaju doprinosi". Posjeduje objekt napravljen mnogo godina ranije.

Nedim Zajčević iz Čelića dobio je za izgradnju farme za tov junadi i skladišnog objekta za stočnu hranu 104.331 KM, ali vještaci tvrde da je objekt staja napravljena prije 15 godina I da se iz nje krijumčare goveda. Husejin Salihović ima bazen, ali u njemu nema riba, a dobio je 162.000 KM i planira "nekada napraviti ribnjak i hladnjaču".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije