Društvo

Bivši radnici TTU-a tužiće i kantonalnu i federalnu vladu

Bivši radnici TTU-a tužiće i kantonalnu i federalnu vladu
Bivši radnici TTU-a tužiće i kantonalnu i federalnu vladu

BANJALUKA - Bivši radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) u Tuzli i danas su se okupili ispred fabrike i poručili da će podnijeti tužbu protiv kantonalne i federalne vlade zbog, kako su rekli, nepoštivanja Zakona o stečaju, ali i neisplaćenih potraživanja.

Prošlog ponedjeljka radnici su pokušali postaviti šatorsko naselje ispred tvornice, ali im to nije dozvolila policija.

Prije dvije godine kada je tvornica otišla u stečaj, bez posla je ostalo više od 200 radnika koji su dolazili na sedmična okupljanja. Danas, sve ih je manje. Neki od njih su počeli raditi u novoosnovanoj firmi "TTU Energetik", a neki očekuju da budu pozvani na posao. Oni koji dolaze kažu da neće odustati od svojih potraživanja, kao što je Mehmed Terzić.

"Hoću svoj cjelokupan staž i svojih osam plata. Savršeno me ne interesuje što ovaj direktor prima nekolicinu radnika i kaže radnicima kako se ne smiju sabirati i ako se budu sabirali, neće doći raditi", kazao je Terzić i dodao da će za desetak dana sam početi spavati pred kapijom ako ga kolege ne podrže.

Okupljeni bivši radnici su u teškoj materijalnoj situaciji jer ne primaju više naknade sa biroa, a nisu ni angažovani u novoj firmi.

"Nemamo primanja sa biroa, nije nam uplaćen staž, ne pozivaju nas na posao. Znači, mi moramo na nekakav način pokušavati da se izborimo za bar nešto, da se vratimo na posao, da se ljudi zbrinu", rekao je Edin Ćosić, bivši radnik TTU-a, i dodao da je okupljanje pred kapijom jedini način da se pokušaju izboriti za svoj pošteno zarađen staž i plate.

Bivši radnici najavili su podnošenje tužbe protiv Vlade TK i Vlade FBiH zbog, kako kažu, nepoštivanja Zakona o stečaju i neisplaćenih potraživanja, jer su dobili obećanja od vlasti da će njihov status biti riješen, a do toga nije došlo.

Radnici traže uvezivanje 14 godina radnog staža, osam neisplaćenih plata i socijalno zbrinjavanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije