Društvo

Bivši stanovnici Oboraca kod Donjeg Vakufa uredili seosko groblje

Bivši stanovnici Oboraca kod Donjeg Vakufa uredili seosko groblje
Foto: Ustupljena fotografija | Bivši stanovnici Oboraca kod Donjeg Vakufa uredili seosko groblje

DONJI VAKUF – Srbi iz Oboraca kod Donjeg Vakufa, koji žive u Gradišci i drugim mjestima Srpske i Srbije, sredinom juna organizovali su radnu akciju na uređenju groblja u ovom selu.

"Svake godine, u ovo vrijeme uređujemo groblje, jedno od najstarijih u Donjem Vakufu, koje svjedoči o dugom prisustvu Srba u ovom dijelu BiH. Tu su živjele mnoge generacije naših predaka, što dokazuju stari nadgrobni spomenici na groblju Jarčišće", kazao nam je Rajko Makitan, jedan od inicijatora ove akcije.

On podsjeća da u Oborcima i okolnim selima živi neznatan broj Srba. Većina je posljednje ratne godine izbjegla  i nastanila se u mnogim gradovima Republike Srpske, Srbije i svijeta.

"Najviše nas je u Gradišci. Tu je utočište pronašlo više od deset hiljada stanovnika Donjeg Vakufa koji su počeli sticati iznova, krenuli od početka. Ipak, vrijednim radom i velikim trudom,  skućili su se u novoj sredini i postali ugledni građani ali nisu zaboravili rodni kraj i svoje pretke", rekao je Makitan, inače zaposlen u Policijskoj upravi Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije