Društvo

Bliha ponovo zamućena, ekolozi zabrinuti

Bliha ponovo zamućena, ekolozi zabrinuti
Foto: Zlatan Čekić | Bliha ponovo zamućena, ekolozi zabrinuti

SANSKI MOST - Posljednjih dana ponovo je došlo do zamućenja rijeke Blihe, koja je dobila neprirodnu sivu boju i radi se o još jednom u nizu sličnih ekoloških incidenata koji se periodično ponavljaju već duže vrijeme.

Ovakvi događaji uznemiravaju ovdašnju javnost, a posebno ljubitelje prirode i ekologe. U svim dosadašnjim slučajevima utvrđeno je kako su razlog ovoj pojavi eksploatacioni radovi na iskopavanju mrkog uglja na površinskom kopu Zlauše, u blizini sela Fajtovci, tokom kojih dolazi do odlaganja jalovine u lokalne potoke, koji se potom ulijevaju u rijeku Blihu. Pretpostavlja se kako je zamućenje i ovoga puta izazvano upravo djelovanjem rudnika.

Razlog tome je puštanje krečnjačkog vapnenca u riječno korito, zbog čega Bliha dobija neprirodnu bijelu ili sivu boju.

U Općinskoj inspekciji su nas ranije informisali kako su u svim dosadašnjim slučajevima postupali u skladu sa zakonskim nadležnostima, te da su ovakve događaje prijavljivali nadležnoj federalnoj inspekciji koja je zadužena za kontrolu vodotoka.

Ekolozi kažu da se zbog taloženja krečnjaka na riječnom dnu mijenja korito rijeke, te da je time ugrožena autohtona riječna flora i fauna. Rijeka Bliha je desna pritoka Sane, a na njoj se nalazi vodopad koji  predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju na ovim prostorima. Inače, u proteklim mjesecima su, zbog enormnog povećanja broja teretnih kamiona, mještani ovdašnjih sela u više navrata protestovali i tražili ograničenje saobraćaja zbog, kako navode, ugrožene sigurnosti. Posebno je ugrožen regionalni put R-405, kojim svakodnevno krstari više stotina teretnih kamiona natovarenih ugljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije