Društvo

Bogdanić: Dječija zaštita prioritet Vlade Srpske

Bogdanić: Dječija zaštita prioritet Vlade Srpske
Foto: N.N. | Bogdanić: Dječija zaštita prioritet Vlade Srpske

BIJELJINA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da je dječija i socijalna zaštita bila i ostala jedan od prioriteta Vlade Republike Srpske i naglasio da je u ovoj oblasti, u posljednje četiri godine, učinjen veliki iskorak.

"Informacione tehnologije su ključ za dalji razvoj sistema socijalne i dječije zaštite koje u budućnosti mogu dati značajniji zamajac u napretku u ovoj oblasti", rekao je Bogdanić u Banji Vrućici kod Teslića na otvaranju dvodnevnog seminara za stručne radnike iz centara za socijalni rad o temi primjene novih informacionih tehnologija i programskih rješenja u ostvarivanju i isplati prava iz dječije zaštite.

U saopštenju Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske, koji je organizator skupa u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite, navedeno je da je Bogdanić ocijenio da je Zakon o dječijoj zaštiti u Srpskoj uveo nova prava pronatalitetnog karaktera, kao što je materinski dodatak od 405 KM koji može da ostvari svaka nezaposlena porodilja prema zakonom propisanim uslovima u periodu od 12 ili 18 mjeseci.

"Ovo je pravo kakvim se ne mogu pohvaliti ni neke razvijenije države i svakako će doprinijeti boljoj perspektivi kada je u pitanju natalitet", istakao je Bogdanić.

Bogdanić je zahvalio i Unicefu za podršku u organizaciji seminara kojem su prisustvovali socijalni radnici zaduženi za poslove dječije zaštite iz svih opština Srpske, kao i drugim aktivnostima na kojima Unicef sarađuje sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske, te izrazio uvjerenje u nastavak dobre saradnje.

Direktor Fonda za dječiju zaštitu Srpske Nedeljko Jović istakao je da su u prethodnom mandatu imali izuzetnu podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, a da je rezultat toga stabilno poslovanje Fonda sa povećanjem obima i obuhvata prava.

"Finansije Fonda su stabilne i sva prava predviđena zakonom isplaćuju se redovno, bez kašnjenja i zastoja na zadovoljstvo naših korisnika. Vlada je obezbijedila i dodatna sredstva kako bi se mogla finansirati i nova pronatalitetna prava, pa sa boljom zakonskom regulativom imamo situaciju da danas poslujemo stabilno", rekao je Jović.

Prema njegovim riječima, informacioni sistem bio je značajan projekat za Fond koji je omogućio efikasnije ostvarivanje prava, bolju kontrolu i sprečavanje eventualnih zloupotreba.

"To nam je dalo mogućnost da sredstva usmjerimo onima kojima je to najpotrebnije i nastavićemo da razvijamo sistem dječije zaštite. Vjerujem da ćemo u narednim godinama ostvariti još bolje rezultate", poručio je Jović.

Jović je zahvalio radnicima centara za socijalni rad na posvećenosti poslu i brizi o korisnicima i istakao da je ovim seminarom zaokružena njihova edukacija kada je riječ o novim programskim rješenjima.

On je rekao da će Fond u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima nastaviti da podržava njihov dalji rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije