Društvo

Bogdanić: Lokalne zajednice i menadžment da rješavaju probleme u domovima zdravlja

Bogdanić: Lokalne zajednice i menadžment da rješavaju probleme u domovima zdravlja
Foto: Arhiva NN | Bogdanić: Lokalne zajednice i menadžment da rješavaju probleme u domovima zdravlja

ISTOČNO SARAJEVO - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je danas da se lokalne zajednice i menadžment u domovima zdravlja moraju aktivnije uključiti u rješavanje problema u ovim zdravstvenim ustanovama.

Komentarišući štrajkove u pojedinim domovima zdravlja, Bogdanić je prilikom posjete gradilištu nove bolnice u Istočnom Sarajevu rekao novinarima da su Fond zdravstvenog osiguranja i Ministarstvo zdravlja doznačili sredstva potrebna za liječenje stanovništa, ali nisu u mogućnosti da finansiraju zapošljavanje.

"Problem je u domovima zdravlja, gdje se nije vodilo računa, pa su neki zapali u poteškoće", naveo je Bogdanić i dodao da Vlada Srpske i resorno ministarstvo učestvuju aktivno u traženju rješenja, ali načelnici, lokalne zajednica i menadžment moraju preuzeti odgovornost za rukovođenje zdravstvenim ustanovama.

On je ponovio da osnovni problem predstavlja rukovođenje i organizovanje zdravstvene ustanove, kao i prekomjerno zapošljavanje, te apelovao na sve da shvate da su odgovorni i da se odnose kao dobri domaćini prema domovima zdravlja.

Komentarišući inicijativu Udruženja pedijatara u Republici Srpskoj da budu donesena zakonska rješenja u okviru izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i da se briga o djeci povjeri do 15 godine, a ne kao do sada do šeste, Bogdanić je rekao da će se nacrt zakona vrlo brzo naći u Narodnoj skupštini, te da je na poslanicima da to razmotre i daju sugestije i nakon toga usvoje zakon.

Odgovarajući na pitanje kako će biti servisiran dug Bolnice Istočno Sarajevo prema "Sarajevo gasu", Bogdanić je naveo da je Vlada Srpske doznačila 200.000 KM i da će nastaviti da pomaže i ovu i sve ostale bolnice.

"Mi smo išli sa rebalansom planom Fonda zdravstvenog osiguranja, gdje smo omogućili da se određeni ugovori nešto povećaju i da tako prevaziđemo ove poteškoće završetka poslovne godine i da bi bolnice mogle da to bez problema završe", rekao je Bogdanić i ponovio da se od njih traži da se ponašaju racionalno i odgovorno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije