Društvo

Bogdanić: Radiologija važna u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

Bogdanić: Radiologija važna u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Foto: Srna | Bogdanić: Radiologija važna u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

DOBOJ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić večeras je u Doboju otvorio Prvi simpozijum radiologa sa međunarodnim učešćem i tom prilikom ukazao na značaj radiologije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s obzirom na važnost rane dijagnostike oboljenja i pravovremenog liječenja.

On kaže da je zadovoljan odabirom tema za ovaj skup i da očekuje da će učesnici po okončanju dvodnevnog simpozijuma steći nova znanja o prevenciji bolesti i njenom otkrivanju u najranijem stadijumu, te kako motivisati pacijente da se sami posvete prevenciji i očuvanju zdravlja.

"Navešću podatak da 2004. godine u Republici Srpskoj nije bilo nijednog uređaja za magnetnu rezonancu i da je bilo samo tri CT aparata, a danas, kako sam informisan, ima više od 10 magnetnih rezonanci i CT-a", izjavio je Bogdanić novinarima.

On je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u proteklom periodu uložila mnogo u gradnju, rekonstrukciju i opremanje zdravstvenih ustanova, koje su danas dobro opremljene i imaju dobro edukovan kadar.

Ljekar na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje Vladimir Kecman ukazao je na značaj savremenih aparata za ranu dijagnostiku, te na kvalitetnu obuku i iskustvo ljekara, kao i kliničku povezanost kardiologa i radiologa.

Radiolog u Domu zdravlja Doboj Radivoje Vasiljević kaže da je obim posla veliki i da se najčešće rade pregledi svojstveni primarnom nivou zdravstvene zaštite - ultrazvuk stomaka, dojke, štitne žlijezde, rendgen kostiju, mamografija.

Od učestalijih bolesti uočenih tokom sistematskih pregleda, Vasiljević je ukazao na povećanje volumena štitne žlijezde i skoliozu kod djece.

Vasiljević kaže da je neophodno upoznavanje o novim radiološkim metodama, ali ukazuje i na problem nedovoljnog znanja ljekara iz drugih oblasti.

Direktor dobojskog Doma zdravlja Slavko Kovačević rekao je da je Odjeljenje za radiologiju kvalitetno opremeljeno i kadrovski popunjeno, te da se trenutno tri radiologa redovno upućuju na dodatno usavršavanje.

On je ukazao na korektnu saradnju sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Fondom zdravstvenog osiguranja, te Gradskom upravom Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije