Društvo

Bogdanić: Srbija oslonac razvoju medicine u Srpskoj

Bogdanić: Srbija oslonac razvoju medicine u Srpskoj
Foto: Ilustracija | Bogdanić: Srbija oslanac razvoju medicine u Srpskoj
Srna

TESLIĆ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da je Srbija uvijek bila oslonac u razvoju medicine u Republici Srpskoj.

"Veliki je dorinos Srbije u edukaciji naših kolega. Gledaćemo još dugi niz godina prema Srbiji i njenom zdravstvenom sistemu, koji nam nesumnjivo daje značajnu podršku", rekao je Bogdanić novinarima u Tesliću, gdje je danas prisustvovao proslavi 40 godina od završetka studija studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, generacija 1972-1977. godina.

Bogdanić je izrazio zadovoljstvo što ova generacija studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu, a sada uspješnih ljekara, proslavlja jubilej u "Banji Vrućici" kod Teslića i što imaju priliku da se upoznaju sa radom ljekara u Srpskoj.

Posebnu zahvalnost Bogdanić je uputio ortopedu Zoranu Popoviću sa Vojno-medicinske akademije u Beogradu, koji je, kako kaže, učinio mnogo za stanovništvo Republike Srpske, a posebno Teslića, tokom i nakon proteklog rata.

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti Nebojša Radunović kaže da je u Srpsku došao 1996. godine na poziv doktora Sanje Sibinčić, kako bi zajedno sa svojim timom uspostavili sada jedan od većih i značajnih centara za vantjelesnu oplodnju.

Član Akademije medicinskih nauka Dragan Delić pojašnjava da se ovakvi skupovi održavaju već 21 godinu, a ove godine prvi put u Srpskoj, te da je riječ o susretu generacija uspješnih ljekara koji su u teškim vremenima sačuvali akademsko dostojanstvo.

Delić kaže da će danas biti održano pet stručnih predavanja opšteg tipa kako bi ljekare iz Srpske upoznali sa najnovijim stavovima na pojedine kliničke entitete u humanoj medicini.

Oko 80 ljekara, nekadašnjih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu - generacija 1972-1977. godine, boraviće u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica" u Tesliću do 10. juna. Tim povodom članovi Udruženje ljekara beogradskog Univerziteta održaće u hotelu "Kardial" stručna predavanja ljekarima iz Republike Srpske koja će se bodavati.

Ova generacija studenata iznjedrila je 538 vrsnih ljekara, stručnjaka u raznim oblastima medicine. Među njima su brojni akademici, profesori, specijalisti u svojim oblastima koji se okupljaju svake druge subote u junu od 1997. godine, saopštili su organizatori ovog jubileja.

Medicinski fakultet u Beogradu jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Srbiji koja je kroz svoj dugogodišnji rad školovala kadrove koji su spremni da odgovore na sve izazove iz oblasti savremenog zdravstva.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije