Društvo

Bogdanić: U posljednjih pet godina u zdravstvo uloženo 300 miliona KM

Bogdanić: U posljednjih pet godina u zdravstvo uloženo 300 miliona KM
Foto: N.N. | Bogdanić: U posljednjih pet godina u zdravstvo uloženo 300 miliona KM
Srna

BANJALUKA - U posljednjih pet godina u zdravstveni sistem Republike Srpske uloženo je više od 300 miliona KM, dok je tokom prethodnih 12 godina uloženo više od 700 miliona KM, ističe ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić.

Bogdanić u intervjuu Srni najavljuje da će ukupna ulaganja u kapitalne projekte u zdravstvenom sektoru Republike Srpske, zajedno sa projektima u pripremi, u periodu od 2006. do 2018. godine preći 900 miliona KM.

Sve klinike iz centra Banjaluke biće preseljene na lokaciju Paprikovac do 23. septembra, te će se na taj način pustiti u rad novoizgrađeno sjeverno krilo UKC Republike Srpske. Time će biti zaokružena cjelina - poliklinika sa specijalističkim ambulantama, stacionarnim dijelom i urgentni blok/trauma.

Bogdanić navodi da će UKC Republike Srpske, preseljenjem klinika iz centra grada, sve usluge pacijentima pružati na lokaciji Paprikovac, izuzev psihijatrije.

"Plan je da i Klinika za psihijatriju bude izgrađena na lokaciji Paprikovac. Ona po svojoj prirodi mora biti dislocirana od same centralne zgrade.

Mi već razgovaramo sa Evropskom bankom za razvoj o kreditu kojim bi se finansirala izgradnja te klinike u sklopu UKC-a i rekonstrukcija Jakeša, Sokoca i još nekih psihijatrijskih, odnosno ustanova socijalne zaštite", otkriva Bogdanić.

Izgradnja Bolnice u Istočnom Sarajevu, takođe, teče po planu. Ona bi u potpunosti trebala da bude izgrađena do kraja godine, a ministar ističe da bi već početkom oktobra određena odjeljenja i dijelovi bolnice trebali da budu premješteni u novoizgrađeni objekat i da počne sa radom.

Raspisan je tender za izgradnju bolnice u Doboju, koji će biti otvoren do 3. avgusta, i očekuje se da, ukoliko bude sve po planu, krajem avgusta, odnosno početkom septembra, bude potpisan ugovor i da počnu radovi na izgradnji ove bolnice.

Bogdanić ukazuje na činjenicu da iz cijelog regiona, pa i iz zdravstvenog sistema Srpske, radnici odlaze i da je to pojačano tokom posljednjih godina. On navodi da je, možda, Srpska pretrpjela najmanje odlazaka, te da je to mnogo izraženije u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Najizraženiji je odliv srednjeg medicinskog kadra, a kada je riječ o ljekarima odlazaka je mnogo manje. Nemate nijednog univerziteskog profesora, vrhunskog hirurga ili neurohirurga da je napustio ove prostore", napominje Bogdanić.

Govoreći o socijalnoj zaštiti, Bogdanić naglašava da je došlo do značajnih pomaka koji su u nekom dijelu jedinstveni, navodeći uvođenje materinskog dodatka za nezaposlene porodilje.

"Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović sugerisala je da se izmijeni Zakon o socijalnoj zaštiti i na taj način smo uveli materinski dodatak za majke koje rađaju, a koje nisu zaposlene, što je revolucionarna mjera", napominje Bogdanić u intervjuu Srni.

Bogdanić podsjeća da je u okviru socijalne zaštite usvojen Zakon o znakovnom jeziku, te da je odlukom Vlade Srpske uvedena lična invalidnina za civilne invalide.

On naglašava da je Vlada Srpske bila veoma osjetljiva prema socijalnim kategorijama i da je to nešto što treba da bude istaknuto i da se zna da je, bez obzira na sve poteškoće funkcionisanja i ekonomsku situaciju, Vlada vodila računa o ovoj kategoriji stanovništva.

Ministar ocjenjuje da u narednom periodu kod donošenja zakona o platama zaposlenih u zdravstvu treba naći način da se odvoji rad od nerada.

"Onaj ko puno radi, ko ima veliki broj operacija i drugih dijagnostičkih pregleda ili medicinska sestra koja je posebno vrijedna treba da imaju mogućnost da budu bolje plaćeni, a da, sa druge strane, oni koji samo dolaze na posao budu manje plaćeni", ističe Bogdanić.

On nije zadovoljan organizacijom zdravstvenih ustanova koje nemaju pravilan odnos prema pacijentu i ističe da ljubaznost mora biti prisutna bez obzira na sve poteškoće.

"Razumijem da su zdravstveni radnici preopterećeni, da nisu dovoljno plaćeni, da i na tome treba raditi, ali naš odnos prema pacijentu mora biti na prvom mjestu i to je ono što u narednom periodu treba popravljati", napominje Bogdanić.

On ukazuje da je potrebno stalno ulagati u kadar, edukaciju i stvarati ljudski potencijal koji se ne može nadomjestiti bilo kakvom finansijskom ili drugom mjerom.

"Ako nemate svoj kadar i ako nemate dovoljno edukovane ljude - nemate sistem. Mi smo dosta radili na tome, ali mislim da je moglo i trebalo više i da u narednom periodu na to treba obratiti pažnju", zaključuje Bogdanić u intervjuu Srni.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 3

BojanBL.

a šta ste nama dali iz saveza za pobjedu??? cjene ljekova smo mi sa partnerima iz federacije na nivou BiH donijeli ako ste zaboravili gospodo komentatori.

BojanBL

Ne znam ima li potrebe da pisem na ovu temu. Samo treba reci da su lijekovi skupi, drzava nista ne placa, otima od ljudi. A doktori, boze ti nas sacuvaj. Samo ici odavde.

DrMed

Mozda bi bilo bolje da pise, da je u bolnice ulozeno 300 miliona a od toga pokradeno 150 miliona.U UKC-u ne rade magnetne pa ides kod privatnika. A u ostalima bolnicama je katastrofa, pogotovo u prijedorskoj bolnica gdje pacijenti umiru od onog sto se nikad ne umire. Fali ljekova, hrane...Doktori opste prakse nikad nisu bili sa skromnijim znanjem. Ako hoces da se operises, moras hirurgu dati novac. Stanje je katastrofalno.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Najčitanije