Društvo

Bogdanić: Uskoro početak izrade baze podataka o transplantacijama

Bogdanić: Uskoro početak izrade baze podataka o transplantacijama
Foto: N.N. | Bogdanić: Uskoro početak izrade baze podataka o transplantacijama
Srna

BANJALUKA - U Republici Srpskoj će do kraja mjeseca biti formiran koordinacioni tim koji će raditi na izradi baze podataka o transplantacijama, dogovorili su danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić i predstavnici podružnica Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske.

Bogdanić je novinarima nakon sastanka rekao da su dogovorili i da dijalizne centre periodično kontrolišu predstavnici Ministarstva i Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/, uz prisustvo nefrologa i predstavnika pacijenata.

On je naveo da je dogovoreno i da FZO u narednom periodu nađe načina da potpiše ugovore sa fondovima iz okruženja kako bi pacijenti iz Republike Srpske tokom boravka u tim zemljama mogli ići kod njih na dijalizu, a da ne plaćaju.

Bogdanić je naveo da, prema sadašnjoj praksi, pacijenti iz Srpske u nekoj od zemalja okruženja plate dijalizu, pa to Fond refundira.

Prema njegovim riječima, na današnjem sastanku razgovarano je i o određenoj vrsti lijekova koji bi bili stavljeni na listu FZO, kao i o tome da će isplata nadoknade za dijalizne pacijente ići redovnom dinamikom.

On je istakao da je odobren i veći broj specijalizacija za nefrologiju, kako bi dijaliza bila pravovremna, kvalitetna i jednako dostupna.

"Dogovorili smo se i da našem Zavodu za transfuzijsku medicinu nabavimo i aparat za tipizaciju tkiva koji nam je potreban ne samo u ovoj, već i u drugim oblastima. Za sada FZO svakom našem pacijentu plaća, odnosno refundira troškove za urađenu tipizaciju u Srbiji", dodao je Bogdanić.

Nacionalni koordinator za transplantaciju i šef transplantacionog tima Srpske Milorad Grujičić rekao je da u Srpskoj ima oko 1.100 pacijenata na dijalizi, od kojih bi nešto više od 200 moglo biti podvrgnuto transplantaciji.

On je naveo da do sada u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske nisu rađene "hajlap" tipizacije koje su potrebne pacijentima u pripremi za transplantaciju, već da se to, za sada, radi u Institutu za transfuziju u Beogradu.

 

"Napravićemo veliki korak kada budemo nabavili opremu za tipizaciju i obavimo obuku kadra i kada taj postupak budemo obavljali u Banjaluci", rekao je Grujičić.

Sekretar Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Srpske Aleksandar Radun istakao je da su u Republici Srpskoj, u odnosu na okruženje, uslovi dijalize najbolji, dodajući da je to uočio iz vlastitog iskustva jer je boravio u dijaliznim centrima u okruženju.

"Postoje neki nedostaci na dijalizi i uvijek se može napraviti bolje. Treba naglasiti da svi pacijenti u Srpskoj idu na HDF dijalizu, koja je najbolja, dok je u Srbiji oko 17 odsto pacijenata obuhvaćeno tom dijalizom", naveo je Radun.

Govoreći o naknadi dijaliznim pacijentima, Radun je rekao da je bitno da se isplaćuje redovno i da se poveća u nekom narednom vremenu.

Osvrćući se na najave održavanja protesta i štrajka pacijenata na dijalizi, Radun je naglasio da Udruženje ne stoji iza takvih najava i da niko od 1.100 pacijenata o tome ne razmišlja niti želi da štrajkuje, tvrdeći da oni koji daju takve najave nemaju veze sa dijalizom.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije