Društvo

Bogdanu Marković fazani jedu iz ruke

Bogdanu Marković fazani jedu iz ruke
Bogdanu Marković fazani jedu iz ruke

DOBOJ - Bogdan Marković (65) iz sela Cvrtkovci, kod Doboja, dvije decenije uzgaja ukrasnu perad.

Njegovim dvorištem slobodno se šetaju zanimljivi fazani i ukrasne kokoške, a patke uživaju u specijalno za njih pripremljenom bazenu sa vodom, dok se u posebnim odajama nalaze papagaji i golubovi.

"Prvo sam počeo da uzgajam paunove, pa sam prešao na fazane, patke, ukrasnu živinu. Sve to volim, volio bih i više da nabavim", kaže Marković.

Fazani su najbrojniji, a pažnju posjetilaca privlače oni koji svojim izgledom ne podsjećaju na fazane, nego na rijetke tropske ptice.

"Imam tragopane, koji su rijetki, plavouhe, bjelouhe, zlatne dijamantske, prilično su lijepi, ima dosta vrsta fazana, ali sam odabro te, pošto mi se sviđaju, mirni su, nisu plašljivi, lijepo se množe", priča Marković.

On ističe da od trenutka kada se izlegu iz jaja mlade fazane uzima u ruke i navikava ih na njegovo prisustvo, pa kada odrastu jedu mu iz ruke.

Planira u domaćinstvu uz pomoć poznanika iz Mostara ugosti mladunče kengura

"Kod mene svaki fazan hoće iz ruke da jede, tako se navikne. Svakodnevno sam sa njima i oni primijete ljubav, a nastojim da baš budem dobar prema njima, da ne budem nikada strog, da ne galamim na njih, da ih ne plašim, pa i oni to vide i prihvatili su me", naveo je Marković, te dodao da su sloboda, zdrava prirodna hrana i ljubav ono što svojim fazanima on i njegova supruga Boja svakodnevno pružaju.

Većina fazana slobodno šeta dvorištem, hrane se onim što pronađu u travi, ali ponekad požele da provire i u komšijsko dvorište.

"Jata neće otići, a da se ne vrate, jer nije im nigdje bolje nego kod mene, desi se nekada da odu na dva, tri dana, ali budu u okolini, vrate se. Inače, tokom ljeta budu stalno u dvorištu", rekao je Marković.

Ovom životinjskom carstvu dive se uzgajivači i posjetioci iz cijele BiH, a iako bi mu na kolekciji mnogi pozavidjeli, on planira da je obogati i u domaćinstvu uz pomoć poznanika iz Mostara ugosti mladunče kengura.

"Treba da prođe izvjesno vrijeme da on malo poraste, pošto godinu i po mora da sisa majčino mlijeko. Imam želju da u dvorištu uzgajam i druge ljubimce, ali nemam više 20 godina, nego 65, nemam mogućnosti da to gomilam, nemam nasljednika", rekao je Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije