Društvo

Bolja zdravstvena zaštita migranata na lokalitetu Vučjak

Bolja zdravstvena zaštita migranata na lokalitetu Vučjak
Foto: N.N. | Bolja zdravstvena zaštita migranata na lokalitetu Vučjak

BIHAĆ - Svi migranti koji trenutno borave u prihvatnom centru na lokalitetu Vučjak, desetak kilometara od Bihaća, od danas će biti podvrgnuti zdravstvenim pregledima, koji će se obavljati u porodičnoj ambulanti u obližnjem selu Zavalje.

Migrante će dva puta sedmično pregledati zaposlenici Doma zdravlja iz Bihaća te im pružati potrebne zdravstvene usluge.

Takve usluge migrantima su dosad pružali domaći i strani humanitarni radnici, ali to ubuduće više neće biti praksa, izjavila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

"Svim humanitarcima zahvaljujemo na njihovoj dosadašnjoj pomoći, kako materijalnoj i moralnoj, tako i onoj zdravstvenoj. Ipak, mora se znati kako je liječenje posao ljekara i zdravstvenih radnika. Dešavalo se da su pojedinci na ovom mjestu pružali medicinske usluge, a to se nije smjelo dogoditi", istakla je Ćemalovićeva. Prema njenim riječima, na Vučjaku je vrlo teško uspostaviti sistem zdravstvene kontrole zbog stalne fluktuacije migranata. Već mjesecima najveći problem, kada se radi o njihovom zdravstvenom stanju, je skabies i procjene su da je njime zaraženo najmanje deset posto osoba. Takvi migranti se smještaju u poseban šator, odnosno karantin. U ovom trenutke zdravstvene i humanitarne radnike najviše brine dolazak hladnijeg vremena, s obzirom na to da još nije riješen problem smještaja, već migrante i dalje borave u šatorima.

"Ukoliko dočekaju zimu na Vučjaku u ovakvim uslovima, bojim se da će doći do prave katastrofe. Mi ćemo i dalje brinuti o njima i pokušaćemo da im obezbijedimo koliko-toliko normalne životne uslove. Međutim, za njih je potreban čvrst objekat i smještaj", kaže Selam Midžić, sekretar Crvenog krsta grada Bihaća. Prema sadašnjim procjenama, u ovom prihvatnom centru trenutno boravi oko 800 migranata, premda se taj broj neprestano mijenja, jer jedni dolaze dok drugi dolaze. Također, teška situacija, kada je riječ o migrantima, vlada i na lokalitetu Velečevo, nadomak Ključa, gdje policija zaustavlja migrante na ulazu u Unsko-sanski kanton, nakon čega ih smještaju u šatore i borave u teškim uslovima. Prema podacima Crvenog krsta u Ključu, samo u ovoj godini kroz ovaj improvizovani centar prošlo je preko 5.000 migranata, a među njima veliki broj porodica s malom djecom.

"U prosjeku imamo trideset migranata dnevno, ali znalo se dešavati da ih bude i po stotinu. Posebno je teško zbrinuti porodice s malom djecom, jer nemamo za njih odgovarajući smještaj, niti hranu i odjeću", kaže Mustafa Lepirica, sekretar ove humanitarne organizacije. Prema njegovim riječima, migranti, nakon što se odmore i prikupe snagu, pješice nastavljaju put ka Bihaću i granici s Republikom Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije